Epilog haosa u Skoplju: Povređeno 47 policajaca. Letele dimne bombe, petarde VIDEO

Skoplje -- U sukobima na protestu protiv francuskog predloga za deblokadu evrointegracija Severne Makedonije sinoć u Skoplju povređeno 47 policajaca, od kojih dva teško.

Izvor: Tanjug
Podeli
Chalabala/Depositphotos/Ilustracija
Chalabala/Depositphotos/Ilustracija

Specijalna policija rasterala je demonstrante koji su bili ispred zgrade Skupštine i neke od njih privela. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, 11 policajaca zadobilo je teže povrede, prenosi MIA.

Pojedini demonstranati, koji su protestovali više dana zaredom, gađali su policiju petardama, dimnim bombama i drugim predmetima i srušili ogradu ispred parlamenta, nakon čega je intervenisala policija.

Napadnuta zgrada Parlamenta; specijalci, vodeni topovi i oklopna vozila na građane, ima povređenih FOTO/VIDEO

Privedeno je nekoliko demonstranata, uglavnom mladića koji su imali kapuljače na glavama i bacali predmete na policajce, navodi Plus Info.

Prethodno su ispred Vlade Severne Makedonije demonstranti koji traže ostavku vlade probili zaštitnu ogradu i gađali zgradu.

Okupljeni građani gadjali su izpred zgrade vlade petardama kordon policije, a zatim su se uputili ka Parlamentu.

U Skoplju je i tokom dana održan protest protiv francuskog predloga, na kojem je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Dragan Kovački izjavio da je predlog koji je prihvatila Vlada Dmitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

"Ovaj predlog za početak pregovora štetan je za Makedoniju i vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Makedoniju. Jedno je večno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Ovaj predlog predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahteve", kazao je Kovački.

Premijer: Nasilje se ne može opravdati

Premijer Severne Makedonije osudio je napade na policiju tokom protesta, ističući da se nasilje ničim ne može opravdati.

"Ono što se sinoć dogodilo ispred Sobranja nije pravo lice evropske Republike Severne Makedonije, zemlje članice NATO-a. Protesti su demokratsko pravo svakog gradjanina, ali nasilje se ničim ne može opravdati", rekao je Kovačevski u objavi na Fejsbuk stranici.

On je naveo da najoštrije osuđuje napad na policiju koja je, kako kaže, sinoć bila na visini zadatka, profesionalno štiteći građane i državne institucije.

"Nasilje i mržnja nisu i ne mogu biti rešenje za bilo koji problem. Reći ću izgrednicima protesta - nemojte manipulisati i zlostavljati mlade ljude da biste zadovoljili svoje političke apetite. Vaš scenario sinoć je rezultirao sa preko 40 povredjenih policajaca i preko desetina uhapšenih. 27. april se neće ponoviti", naveo je Kovačevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu