Test iz srpskog jezika i kombinovani test slabije urađeni; Elektronsko popunjavanje želja do ponoći

Na ovogodišnjem završnom ispitu budući srednjoškolci uradili su nešto slabije test iz srpskog jezika i kombinovani test.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

Test iz matematike urađen na istom nivou kao lane, rekao je danas pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

On je za Tanjug poručio da su učenici uradili 65 odsto od celokupnog testa, te istakao da đaci ne treba da brinu i da u školama ima dovoljno mesta - 75.000.

Pašić je precizirao da su učenici ostvarili 12,52 boda iz srpskog (maternjeg) jezika, 12,31 iz matematike, dok je, kaže, kombinovani test najbolje urađen - ostvareno je 14,12 poena od maksimalno 20.

"Srpski jezik je u odnosu na prošlu godinu neznatno slabije urađen, matematika na istom nivou, a kombinovani ima neznatno manji broj bodova. Dublju analizu radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i negde u septembru izlazi celokupan izveštaj kada mogu da se rade paralele u odnosu na prethodne godine", dodao je Pašić.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, usledili su prigovori učenika na određene zadatke i u okviru prvostepene komisije bilo je 4.264 prigovora, od čega je 31 odsto usvojeno.

Pašić poručuje da je to dosta manje prigovora u odnosu na prošlu godinu, dok je više prigovora u odnosu na 2021. upućeno drugostepenoj komisiji - 669, a usvojeno 109.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Juče je bio prvi dan popunjavanja liste želja elektronskim putem na portalu Moja srednja škola, što roditelji ili drugi zakonski zastupnici mogu učiniti i danas do kraja dana.

Za prva 24 sata 20.560 roditelja popunilo je elektronskim putem listu želja, što je trećina generacije, rekao je Pašić.

Takođe, lista želja može se popuniti i danas i sutra u školi, a Pašić naglašava da su i jedan i drugi način popunjavanja liste želja validni.

"Škole ne mogu da insistiraju da roditelji dolaze i u školu da popunjavaju listu želja, ako su je već popunili elektronskim putem", napominje Pašić.

On je istakao da su ranija iskustva pokazala da 85 odsto učenika upiše jednu od prve tri škole navedene u listi želja i pozvao učenike da, kako kaže, budu realni i u skladu sa osvojenim bodovima popunjavaju listu želja.

Kada se popune liste želja, učenici 9. jula mogu da provere tačnost liste, nakon čega se 13. jula objavljuju konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a zatim sledi upis od 14. do 20. jula.

Pašić podseća da je za sve one koji nisu uspeli da izađu na završni ispit u junskom roku, ostavljena mogućnost da 17, 18. i 19. avgusta polažu ili deo testa koji nisu polagali ili sva tri testa.

Pašić je zahvalio svim učesnicima u organizaciji završnog ispita, koji je, kaže, i ove godine prošao u najboljem redu.

Ove godine na završni ispit izašlo je ukupno 64.358 učenika.

Sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Listu želja u protekla 24 sata elektronskim putem podnelo je 20.560 učenika i roditelja, a prosek koji su roditelji i učenici iskazali na listi želja je 10 obrazovnih profila. Elektronsko popunjavanje liste želja preko portala mojasrednjaskola.gov.rs. moguće je do ponoći, a oni koji nisu iskoristili prednost elektronskog podnošenja mogu to danas i sutra, 6. i 7. jula 2022. godine uraditi u školama do 15 časova, saopštilo me Ministarstvo prosvete. Podsećamo da roditelji koji su elektronski podneli listu želja, ne moraju istu popunjavati u školama. Učenici i roditelji, u subotu, 8. jula 2022.godine mogu proveriti tačnost unete liste želja elektronskim putem ili u školama i eventualno uložiti prigovor na izražene liste želja. U ponedeljak, 11. jula biće objavljena konačna lista želja, a roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Takođe, u sredu 13. jula biće objavljena preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu. Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug elektronskim putem ili neposredno u školi je 14. jula 2022, dok će dan kasnije 15. jula biti objavljen konačni raspored učenika po školama u drugom upisnom krugu. Od 14. do 20. jula je upis učenika u srednje škole posle prvog i drugog upisnog kruga. Na završni ispit, koji je održan od 27. do 29. juna 2022.godine izašlo je 99,5 odsto učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu