"Pet članica EU već duže pod pritiskom da promene stav o Kosovu"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je veliki pritisak na pet država članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da promene svoj stav.

Izvor: Kosovo online
Podeli
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Sada je, kako kaže, na Srbiji da ne dozvoli da neko manipuliše pitanjem Kosova već da naglašava posvećenost pravilima i principima međunarodnog prava.

"Veliki je pritisak na te zemlje, veći nego ikad ranije i nego što je bio 2008. godine. Vodi se akcija, to traje dugo. Na nama je da radimo sve što možemo da održavamo najbolje moguće prijateljske odnose sa tim državama, da razumemo da i njima nije lako zbog tih pritisaka i ucena", rekao je Selaković na Televiziji Hepi.

Šef srpske diplomatije je rekao da, ako neko Srbiji promoviše teritorijalni integritet i suverenit kao vrhovni princip međunarodnog prava, onda mora da zna da je je taj princip počeo pre 23 godine da se ignoriše, a da je pre 14 godine ozbiljno prekršen u Srbiji.

Selaković je naveo da je sredinom maja na godišnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu od nemalog broja ministara inostranih poslova zemalja članica EU slušao lekcije o poštovanju teritorijalnog integritata i političke nezavisnosti država kao ključnih pravila međunarodnog prava koja, nažalost, u slučaju Srbije ne važe.

Tako je, dodao je Selaković, jedan ministar inostranih poslova rekao da njegova država čvrsto podržava teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, a posle toga je rekao da njegova zemlja podržava i pozdravlja zahtev Prištine da uđe u Savet Evrope.

"Ja ga pitam, šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije, oni prećute i onda se suočite sa vrhunskim licemerjem i dvostrukim standardima gde niko sa Zapadnog Balkana ne napravi nijedan milimetar u evropskim intregacijama, a Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo. S jedne strane, u kojim granicama dobiju taj status, kada je Srbija trebalo da stekne status kandidata rekli su da imaju jedan Kipar, aludirajući na teritorijalne probelme koji postoje na Kipru, i da im tako nešto ne treba, a danas drugi stiču status kandidata, Ukrajina u kojoj nažalost bukti rat i Moldavija“, rekao je ministar Selaković.

On je naglasio da je najvažnije da se sačuva mir u situaciji kada Priština nastavlja sa jednostranim potezima, a Aljbina Kurtija predstavnici određenih zemalja sa Zapada "tapšu po ramenu“.

"Srbija je faktor stabilnosti, nije reagovala na svaku provokaciju, a zahvaljući predsedniku Vučiću svaka odluka i reakcija pažljivo je odmeravana. Srbija nije neko ko stvara probleme, ali svako ko prati stanje u našem regionu mora da zna da Srbija nije vreća za udaranje i da je Srbija spremna da štiti sebe i svoje nacionalne interese kada su oni ugroženi i kada je napadnuta. Svako ko želi da se igra sa vatrom to mora da zna. Ako neko hoće da sedne sa nama da rešavamo probleme, imaće partnera u nama, ali ako neko hoće da se iživljava nad našim narodom, mora biti svestan da mu to neće proći“, poručio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu