Rama ponovo traži prijem Kosova u Partnerstvo za mir

Premijer Albanije Edi Rama ponovo je zatražio prijem Kosova u program Partnerstvo za mir.

Izvor: Klan Kosova
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je naveo da je sudbina NATO neraskidivo vezana za Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

Rama je još jednom ponovio zahtev koji je izneo na Samitu NATO u Madridu za uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir i naveo da uprkos tome što nisu sve zemlje priznale Kosovo, sada nije uobičajeno vreme i da su zbog toga potrebne vanredne kacije u pogledu politike i odlučivanja.

"Uprkos činjenici da ga Ukrajina ne priznaje, Kosovo je zadržalo apsolutno jasnu i preciznu poziciju, pokazujući razboritost kao država, u odnosu na obaveze prema celoj ovoj velikoj porodici čija je sudbina neraskidivo vezana za Kosovo", rekao je Rama.

Premijer Albanije je naveo i da je pozvao NATO da postavi vojnu pomorsku bazu u novoj luci Drač, koja će biti izgrađena u Porto Romanu.

"Uskoro ćemo moći da se vratimo u Brisel da nastavimo diskusiju o našem predlogu koji je izazvao ne samo interesovanje, već i želju za produbljivanje razgovora, za postavljanje pomorske baze NATO u novoj luci Drač, u Porto Romanu, od koje se, osim komercijalnog, očekuje i vojni deo", rekao je Rama na konferenciji za novinare.

Rama je najavio da će uskoro biti održan poseban sastanak o tom pitanju sa svim stručnjacima, kako bi se detaljno predstavio projekat.

"NATO je ušao u novu fazu sufinansiranja i posebnih projekata. Što se tiče luke, mi ćemo sami finansirati komercijalni deo, pozvali smo NATO da učestvuje u sufinansiranju vojnog dela. Imaće izuzetnu stratešku vrednost za Albaniju i sam NATO", rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu