Ministarstvo prosvete: "Postupaćemo u skladu sa nadležnostima"

Beograd -- Ministarstvo prosvete će postupati u skladu sa nadležnostima, saopštila je ta institucija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Ministarstvo je to najavilo ukoliko postoje određena saznanja i dokazi da pojedinci narušavaju i dovode u pitanje ravnopravnost verske nastave i građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, rečeno je danas.

Odgovor ministarstva usledio je nakon pitanja kako će se postupati nakon što je patrijarh srpski Porfirije u ponedeljak na svom Fejsbuk profilu objavio da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji "svesno obeshrabruju i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za Versku nastavu".

Patrijarh je izrazio veliko razočaranje tom informacijom i naveo da će se posavetovati sa arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objave njihova imena, kao i imena škola "koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike".

Ministarstvo prosvete odgovara da će postupati u skladu sa nadležnostima, ukoliko postoje određena saznanja i dokazi koji ukazuju na ponašanje pojedinaca koji narušavaju i dovode u pitanje ravnopravnost navedena dva predmeta, kao i pravo roditelja i učenika da odlučuju o izboru predmeta.

Navode i da obrazovni sistem obezbeđuje i nudi versku nastavu i građansko vaspitanje kao dva izborna predmeta sa istim statusom.

Ministarstvo podseća da je pravo roditelja i učenika da odaberu jedan od ova dva izborna predmeta i da tu odluku ne donose ni direktori ni zaposleni u školi. "Smatramo važnim što učenici imaju pravo da uče o pravim vrednostima kroz izborne predmete koji podstiču osećaj suživota, tolerancije, uvažavanja, saradnje i ljubavi, a naš fokus je da se obezbedi najkvalitetnija moguća nastava i jednaki uslovi za svu decu", stoji u pisanoj izjavi Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu