Mladić iz Beograda uhapšen na Gazimestanu; Policija ih pretresala i skidala. Leteli i dronovi FOTO/VIDEO

Nakon liturgije u manastiru Gračanica stotine okupljenih građana krenulo je svojim vozilima i autobusima na Gazimestan, ka spomeniku srpskim junacima.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Patrijarh Porfirije održao je parastos kod spomenika na Gazimestanu, gde se oko 13 časova okupilo nekoliko stotina Srba, pretežno iz centralnog Kosova.

Patrole policije bile su prisutne u znatno većem broju nego prošle godine.

Na ulazu na prostor Gazimestana kod Prištine pretresali su torbe, a građanima koji su imali majice sa srpskim nacionalnim obeležjima tražili su da ih skinu.

Okupljanje je prošlo bez incidenata, s tim da je najveći broj građana nakon završene liturgije napustio Gazimestan, dok je manja grupa ostala da peva i skandira, prenosi portal Kosovo online.

Okupljeni Srbi skandiraju "Kosovo, Srbija" i pevaju pesme posvećene Kosovu.

Uhapšen mladić iz Beograda

Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu. Policajci su mu, pošto je parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici završen, nagom do pojasa, stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine. Nikola Nedeljković je bio u grupi vernika koja je iz Beograda došla na Vidovdan, na liturgiju u manastiru Gračanica i na parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine. Nema navoda i objašnjenja policije šta je motiv i povod za hapšenje, ali policajci na Gazimestanu su rekli RTS-u da Nedeljković nije imao lične dokumente kod sebe. Pošto su ga odveli policijskim automobilom, Nedeljkovićevi drugovi iz grupe su policiji pokazali njegovu ličnu kartu radi utvrđivanja identiteta. O daljem postupku prema Nedeljkoviću odlučiće tužilac, rekli su u policiji za Radio-televiziju Srbije.

Policija, koja je juče najavila povećanje bezbednosnih mera, ovo područje nadgledala je i dronovima.

Osim Srba sa Kosova, na obeležavanje Vidovdana došli su mnogi i iz Srbije i Crne Gore.

Prostor Gazimestana kraj Spomenika srpskim junacima je centralno mesto obeležavanja Vidovdana na Kosovu, prenosi portal Kosovo online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu