Moskva iznela uslov za pregovore sa Ukrajinom

Pregovori Rusije i Ukrajine mogu se voditi samo ako Kijev prihvati uslove Moskve, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

"Naravno, da je Zapad hteo, stavio bi Kijev za pregovarački sto i naterao ih da zaključe mirovni sporazum. Imali su sasvim druge ciljeve, druge zadatke. A danas je to već svima očigledno. Ipak, Rusija nije izbegavala pregovore, mi smo počeli pregovore sa Ukrajinom", rekla je Matvijenkova televiziji STV.

Ona je objasnila da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod "realnim uslovima".

"Oni su poznati. I mi smo ih javno objavili. To su uslovi koji su saopšteni u ciljevima specijalne vojne operacije i, naravno, Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju", dodala je Matvijenko.

U Ukrajini se, prema njenim rečima, kolektivni Zapad bori protiv Rusije.

"Ako govorimo o tome šta se dešava u Ukrajini, nije Rusija ta koja ratuje. To je kolektivni Zapad, NATO je taj koji ratuje sa Rusijom rukama Ukrajinaca. Zato smo morali učinimo sve da zaštitimo svoj suverenitet i našu bezbednost. Rusija je i dalje spremna za pregovore, ali ne deklarativne, bez upuštanja u dokonu priču, ne izmišljajući bilo kakve šeme, teme koje mogu da odugovlače pregovore. Jasno i precizno izloženi naši uslovi moraju biti prihvaćeni. I to će postati osnova za pregovore, tokom kojih se mogu precizirati nijanse i tako dalje", naglasio je predsednik Saveta Federacije Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu