Putin od Belorusije pravi nuklearnu silu?

Rusija će isporučiti Belorusiji mobilne raketne sisteme Iskander-M sposobne da ispaljuju balističke i krstareće rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL
EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL

Beloruski avioni Su-25 biće modernizovani u ruskim fabrikama za nošenje nuklearnih raketa kao odgovor na NATO. ova letelica opremljena nuklearnim oružjem leti duž ruske i beloruske granice.

Ovo je verovatno suština šestog ovogodišnjeg susreta ruskog predsednika Vladimira Putina i beloruskog predsednika (kojeg EU ne priznaje) Aleksandra Lukašenka. Osim toga, Lukašenko je zatražio od Putina da primeni "adekvatne i odgovarajuće mere na NATO provokacije duž granica".

Dvojica šefova država, koji se nalaze u sve većoj međunarodnoj izolaciji, sastali su se u Sankt Peterburgu, gde su razgovarali i o jačanju rusko-beloruske savezne države, koje bi, po mišljenju mnogih analitičara, moglo da se završi "anšlusom" Belorusije, koja je već praktično „proširena Rusija”.

Naime, parlamenti obe države pripremaju zajedničke zakonske odredbe za funkcionisanje savezne države kao "jednog tela". Aleksandar Lukašenko opstaje na vlasti samo zahvaljujući podršci ruske vojne obaveštajne službe. Razgovara se i o Putinovoj poseti Minsku radi zatvaranja pitanja "nezavisne Belorusije".

Istorijska Rusija

EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL
EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta minut pratite ovde.

Naime, poslednjih nedelja se sve više govori o obnovi "istorijske Rusije", koja bi obuhvatila veći deo bivšeg SSSR-a, i podsećamo da bi početkom septembra (takav je sadašnji ruski plan) mogli da se održe referendumi o aneksiji odmetnika Gruzije provincija Južna Osetija.zauzeo delove jugoistočne Ukrajine ako do tada budu zauzete oblasti Donbasa i Crnomorske obale, pre svega Hersonska oblast.

U razgovoru dvojice predsednika nije zaobišlo ni pitanje konačnog otvorenog beloruskog uplitanja u rat u Ukrajini, o čemu se spekuliše od početka ruske intervencije. Ali beloruska vojska je slabo opremljena, a prema informacijama iz samog štaba beloruske vojske – moral vojnika je na veoma niskom nivou, a prema nezavisnim istraživanjima – manje od 10 odsto Belorusa direktno podržava umešanost Belorusije u rat.

Osim toga, Belorusija gomila svoje trupe duž granice sa Ukrajinom u pravcu Kijeva, koji su ruske snage ponovo raketirale u nedelju, 26. juna. Aleksandar Lukašenko se povlači i pokušava da izbegne direktnu umešanost u agresiju, jer se plaši da bi to rasplamsalo trenutno prigušeno, ali stalno tinjajuće nezadovoljstvo njegovom vladavinom unutar zemlje. U Belorusiji su česti antiratni protesti, a represija raste.

Putin i Lukašenko su se takođe dogovorili da ojačaju „stabilnost beloruskog režima” jer i Moskva i Minsk strahuju od destabilizacije tamošnje situacije i otvaranja „drugog fronta” za Rusiju. Belorusija je trenutno najvažnije uporište za Rusiju i ne sme da dozvoli da tamo stvari izmaknu kontroli, kako ne bi morali da se bave spasavanjem Lukašenka, pored svih problema koje imaju. Iako Rusija praktično poseduje Belorusiju, mnogi, pa i ruski analitičari skloni su da kažu da je Putinu Putinu potrebniji nego njemu u ovom trenutku.

Zato, iako u tom pravcu nema nikakvih problema, a nakon što mu je kazahstanski lider Kasim-Žomart Tokajev nedavno (napola) okrenuo leđa, Moskva pazi da im Lukašenku ne izmakne iz ruku.

Vredi podsetiti da održavanje Lukašenkovog režima navodno košta Rusiju više nego rat u Ukrajini, i košta desetine milijardi dolara godišnje – od najjeftinijeg gasa i nafte do direktnih investicija u represivni aparat ili nepotrebne kupovine beloruske bele tehnike ili jednostavno otpisivanje milijardi zajmova.a onda odmah odobravanje novih – da su u njen Generalštab raspoređeni ruski oficiri, ruski agenti u obaveštajnoj službi, pa čak i u pojedinim jedinicama, da su mnogi prokremljovski trbušasti čak došli u pomoć beloruskih medija, posebno televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu