Alesandra Moreti je novi šef delegacije za Srbiju u Evropskom parlamentu

Za novu predsednicu evropske delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU izabrana je italijanska evroposlanica Alesandra Moreti.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA/FILIPPO VENEZIA
EPA/FILIPPO VENEZIA

Ona je na tom mestu zamenila Tanju Fajon koja je posle aprilskih izbora u Sloveniji ušla u vladu i postala zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova.

"Hvala vam na poverenju koje ću vam uzvratiti posvećenošću podsticanju procesa integracije koji se prvenstveno zasniva na poštovanju evropskih vrednosti", napisala je na Tviteru Moreti nakon što je juče izabrana za predsednicu Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

Moreti, evroposlanica iz grupe Socijalista i demokrata u EP, kao predsednica Delegacije EP za Srbiju sa srpskim kolegom će kopredsedavati POSP. Ona je na sajtu Delegacije za odnose sa Srbijom napisala da se POSP sastaje dva puta godišnje ali da njihov rad pokriva sve aspekta pristupanja Srbije EU.

"Posebno ćemo se fokusirati na funkcionisanje demokratskih institucija, unapređenje izbornog okruženja i međupartijskog dijaloga, zaštitu osnovnih prava, regionalnu saradnju i dijalog Beograda i Prištine", navodi se na sajtu Delegacije.

Delegacija, kako je navedeno, nastoji da pomogne Srbiji da se prirpemi za članstvo u EU i da se zajedno radi na ambicioznoj mapi puta za pristupanje. Dalje piše da Delegacija pažljivo prati strateške izbore Srbije i o njima razgovara sa partnerima iz Narodne skupštine.

"Radujem se što ću voditi našu delegaciju kroz pretpristupni period Srbije i razvijati parlamentarne aspekte procesa", zaključila je Moreti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu