"Ako je uslov za napredak rat, onda neka hvala"

Ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka EU bio da zarati sa nekim, onda neka hvala, nije toga vredno, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Evropska unija je rešila da prestane da se pretvara kako postoje istovetna pravila za sve koji žele prijem u ovu organizaciju. Ukrajina je postala kandidat za članstvo uprkos neispunjavanju standarda koji se tako pažljivo primenjuju na balkanske zemlje", rekao je večeras Vulin.

"Preskočila je nekoliko decenija pritisaka, ucena i birokratije, a nije morala da se muči sa borbom protiv korupcije, ispunjavanjem kriterijuma u oblasti pravosuđa ili ekonomskim reformama, a o saradnji sa sudovima koji utvrđuju ratne zločine ne treba ni govoriti", rekao je Vulin reagujući na to što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da je učešće u ratu bilo dovoljno za početak pregovora.

"Ne smem ni da mislim šta će biti uslov za okončanje postupka prijema. Nadam se da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu reč, bez obaveze da ratuje".

Ako je, kaže ministar Vulin, presudni kriterijum za prijem u članstvo ili za početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu, onda je, ističe, Srbija mogla još 1999. godine da otpočne pregovore.

"Ipak, izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, za brzi pristup u Evropsku uniju mora se sukobiti sa Rusijom", naveo je ministar.

"Do juče EU nije bila vojni savez, niti je ratno stanje bilo uslov za početak pregovora, ali sada vidimo da je to presudno. Ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka Evropskoj uniji bio da zarati sa nekim, onda neka hvala, nije toga vredno", rekao je Vulin.

Ministar je Ukrajini poželeo svaku sreću, a Severnoj Makedoniji i Albaniji da ne moraju da zarate ni sa kim kako bi otpočele pregovore za prijem u Evropsku uniju, saopšteno je iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu