Vučić iz Brisela: "Ovo što se dogodilo nije bilo fer" VIDEO

Predsednik Srbije obratio se, zajedno sa premijerima Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, iz Brisela, gde se održava Samit EU i Zapadni Balkan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Aleksandar Vučić obratio se medijima iz Brisela.

"Srbija je danas dala veliku podršku otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Opet se ništa nije dogodilo. Ovo je neophodno jer su obe zemlje uradile sve. Hvala svima koji su podržali našu zemlju. Više od 20 lidera nas je slušalo nekoliko sati i zahvalan sam i Makronu na inicijativi za novu političku zajednicu. To je jedini način da mi budemo saslušani, da nas evropske kolege čuju. Zahvalan sam i Rami i Kovačevskom jer su bili fer prema Srbiji, pokazali su poštovanje", rekao je Aleksandar Vučić.

"U Hrvatskoj su objavili da se vrši pritisak na Vučića zbog Ukrajine. Neću da krijem da sam govorio među poslednjima i ukazivao sam na pitanja. Želim da vas podsetim na ono što se desilo u poslednja četiri meseca. Na osnovu podataka koje sam dobio objavljeno je preko 2.000 članaka u evropskim medijima o Srbiji i tome kako Srbija ugrožava ceo region i mir u BiH, Kosovu, ali onda se ništa nije desilo", objašnjava Vučić.

On je dodao da je u obavezi da sprovodi preporuke Saveta za nacionalnu bezbednost i štiti interes našeg naroda.

"Mislim da ćemo biti u stanju da zajedno rešimo poteškoće, kao što je ova koja je nametnuta Severnoj Makedoniji. Hteli smo da se brinemo sami za naš region, to je bila ideja. Neko je rekao da je to bila Putinova ideja, a ja nikada sa njim nisam pričao o tome. Zašto bi to bilo potrebno? Nikome to nije bilo potrebno, osim nama. Na kraju želim da se zahvalim evropskim kolegama, jer su pokazali strpljenje. Znam da je danas veliki dan za njih. Shvatam da su Dimitar i Edi više isfrustrirani nego ja, ali mislim da do septembra stvari mogu da se okrenu na bolje. Mi ćemo sprovesti reforme za to vreme u oblasti prava i drugih oblasti", dodao je Vučić.

Pitanja novinara

Da li je bilo konkretnijih odluka za Zapadni Balkan i koja je glavna poruka iz Brisela za danas?

"Sve što sam ovde rekao, rekao sam otvoreno i javno u prisustvu zvaničnika Evropske unije, ono što je bilo bitno za nas. Nije bilo konkretnih rezultata, ali je to bila dobra diskusija i ne bih to nikada potcenio. Ako me pitate da li su Severna Makedonija ili Albanija dobile datum, nisu i BiH nije dobila datum. Mnoge države članice su nas kritikovale zbog problema rata u Ukrajini i ruske intervencije. Politika se ne odnosi uvek na konkretne rezultate", odgovorio je Vučić.

"Nisam frustriran već mi je žao Evropske unije, tako da sam isfrustriran za njih. Nije tajna da je meni više stalo do Evropske unije nego Aleksandru. Kad vidimo da EU nije u stanju da oslobodi dva taoca od Bugarske, onda je ovo bio istorijski dan, ali u negativnom smislu. Mislim da ćemo stići u Evropu nadam se pre narednog veka, ali najkasnije tada. Do tada ćemo nastaviti sa reformama i ako se ništa ne dogodi, da to bude njihova greška, a ne naša. Želimo da naši građani imaju standard kao i u Evropskoj uniji. Ja nisam ništa drugo očekivao", dodao je Rama.

Da li je vreme da se oko regionalne saradnje radi na aktivniji način i da se Crna Gora uključi u inicijativu?

"Verujem da je budućnost u našim rukama. Ukoliko radimo naporno i posvetimo se i počnemo da se integrišemo jedni sa drugima. Moramo da budemo posvećeniji ako hoćemo da vidimo rezultate u budućnosti. Imao sam diskusiju sa Makronom sat vremena i austrijskim kancelarom i mislim da Zapadni Balkan ima budućnost u Evropskoj uniji i mnogo toga moramo mi sami da uradimo, ali ovo što se dogodilo Severnoj Makedoniji i Albaniji nije bilo fer prema njima. U međuvremenu ne možemo da kukamo i plačemo, jer to neće ništa promeniti. Moramo da radimo vrednije i stvorimo bolje životne standarde za građane i poboljšamo sva pitanja", dodao je Vučić.

"Nije problem za Kosovo da dođemo, već je problem da srpski predsednik to prihvati. Konačni mir će doći kroz inicijativu Otvoreni Balkan", rekao je Rama.

"Mi smo pozivali sve druge da se priključe inicijativi i sve što radimo, radimo u korist naših građana. To je 70 odsto građana Zapadnog Balkana. Naravno da smo bili pod pritiskom od strane moćnih zemalja i njihovih lidera, ali postajemo sve jači jer verujemo u inicijativu i sami u sebe, tako da imamo više samopouzdanja i vere sami u sebe i znamo da moramo da održimo mir i spokoj u regionu. To je sve što nam je neophodno. Samo pogledajte jedan dan rata u Ukrajini. Da li želite to da vidite ponovo na Balkanu? Nemojte da potcenjujete našu inicijativu. Trebalo nam je 70 godina da se ponovo sastanemo, 1946. godine su se poslednji put sastali lideri ovog tipa. Sada smo u stanju Rama i ja da sarađujemo i razgovaramo i to je dobro", naglasio je Vučić.

"Mi smo zajedno u ovome i verujem da će se moje kolege složiti. Bilo je manje neprijatno iskustvo za mene nego za njih dvojicu danas, ali hteo sam da pokažem našu podršku za Albaniju i Severnu Makedoniju i oni su pružili podršku nas. To rade dobri susedi. Srbija nema formalne obaveze da podržava ove dve zemlje, ali je postalo nešto što je redovno. Videćemo na zimu ko će biti prvi da podrži vaše zemlje i mi ćemo uvek očekivati da dobijemo podršku od susednih zemalja", odgovorio je Vučić na pitanje zašto je danas tu.

"Razmišljali smo da ne dođemo jer smo znali šta bi se danas desilo. Došli smo da iskažemo poštovanje svim liderima koji su nas podržali", objasnio je Rama.

Rama: "Žao mi je EU"

"Žao mi je Evropske unije i nadam se da možemo da im pomognemo. Pokušao sam da im kažem neke stvari na sastanku i to ću podliti sa vama. Dobro je i loše što smo tu, dobro se osećamo jer smo Evropljani i biti tu je naša suština, ali osećam se loše jer nas niko ne sluša tako, već kao goste. Mi smo u podeljenoj kući i zabrinjavajuće je što i u toku pandemije, koja je bila globalna došlo je do loših posledica. Čak ni pandemija ni rat nisu uspeli da ujedine Evropljane. Sa jedne strane mislim da smo dosta toga učinili da podržimo Makronovu ideju, kako bi se ispunio politički cilj. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku postati članovi. Mi bismo cenili kada bi ta nova politička zajednica Evrope omogućila svima nama da budemo zajedno u jednoj kući, kao jedna porodica", rekao je Rama.

On je dodao da je Severna Makedonija bila glavna tema, jer 17 godina i dalje čeka otvaranje pregovora, a promenila je naziv, što nije dovelo do nekog pomaka.

"Nije samo Bugarska u pitanju, ona je problem, ali nije samo Bugarska. Evropska unija se umorila od proširenja. Ona je postala više instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto. Priča sa Bugarskom jeste sramota i jedna zemlja tu kidnapuje šanse za pristupne pregovore drugim članicama. Ispada da jedna država nameće nešto svoje, a druge članice ne mogu ništa da urade vezano za to. Znamo da Bugarska dobija podršku da destabilizuje Severnu Makedoniju i to dovodi do razdora. Nećemo da čekamo Godoa. Mi na Balkanu nećemo odustati i nastavićemo da se trudimo i jednog dana ćemo postati članovi Evropske unije", dodaje Rama.

On je dodao da građani Kosova ne mogu slobodno da se kreću u Evropi i jedino je njima zabranjeno kretanje.

"Srbija nije u poziciji da tako brzo prihvati sve te sanckije, što može da dodede do kontraefekta. Ko će to da plati? To jeste evropska agenda za Srbiju, ali će to pre svega da osete narodi naših zemalja. Nama ne treba rat i tenzije u regionu", dodao je Rama.

Kovačevski: "Vreme je da EU ispuni obećanja"

"Na Samitu EU i Zapadnog Balkana diskutovali su o raznim pitanjima. Agresija na Ukrajinu je pretnja po sve zemlje u regionu. S obzirom na okolnosti ja sam na Samitu EU izrazio nezadovoljstvo. Ne možemo da budemo zaglavljeni u ovoj situaciji jer države EU ne mogu da se koordiniraju. Moramo da rešimo ove probleme. Severna Makedonija je prepoznata kao država posvećena tome da se nađu zajednička rešenja kao vrednosti Evropske unije. Posvetili smo pažnju našoj budućnosti i tome da nađemo rešenja koja će deblokirati pregovore i za Albaniju i Severnu Makedoniju. Ovo su nesmotreni koraci sa geostrateške pozicije. Severna Makedonija je dosta toga uradila do sada. Vreme je da EU ispuni svoja obećanja pre nego što da nova obećanja", rekao je Kovačevski.

On se zahvalio i Emanuelu Makronu i u saradnji sa Francuskom potvrdili su da će predlog garantovati zaštitu makedonskog identiteta. Istorijska pitanja ne mogu da budu kriterijumi za pristupanje, naveo je Kovačevski.

"Predlog u sadašnjoj formi nije prihvatljiv. Ako se za vreme francuskog predsedavanja dođe do prihvatljivog dogovora bićemo spremni za proces pregovora. Sada je na Evropskoj uniji da preduzme korak. Otvoreni balkan nije zamena za EU ali jeste korak dalje, kako bismo se pridružili evropskoj porodici naroda. Želim da naglasim da bilo koja nova inicijativa nije zamena za članstvo u Evroskoj uniji. Svih 27 zemaljapridružile su se EU ponosno, uz poštovanje svih različitosti", dodao je Kovačevski.

Pred početak Samita predsednik Aleksandar Vučić istakao je da Srbija nema razloga da se plaši.

"To su priče za malu decu, nema razloga da se plašimo", rekao je Vučić.

Pred samit oglasili su se i Edi Rama, austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je poručio da pristupni uslovi koji važe za Ukrajinu moraju važiti i za zemlje Zapadnog Balkana.

Više na:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu