Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svetskog policajca

Moskva -- Vašington pokušava da iskoristi "rusku pretnju" Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Sve o ratu u Ukrajini pratite iz minuta u minut u Live Blogu B92.

To je izjavio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je još dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku.

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije saopštili da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi "zabrinjavajuća pretnja" po bezbednost zemalja NATO-a i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

"Ovakva saopštenja su u skladu sa nastojanjima Vašingtona i njegovim pokušajima da globalizuje NATO i dodeli mu funkciju svetskog policajca daleko van okvira prvobitne zone odgovornosti Severnoatlantske alijanse. Bela kuća je, pre svega, zainteresovana za pridruživanje Alijanse u obuzdavanju Kine. Upravo je u tome glavna svrha regionalnih projekata Sjedinjenih Američkih Država za jačanje bezbednosti u indo-pacifičkom prostoru", istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju Afrika, katastrofalne posledice globalnih ambicija Alijanse još dugo će se osećati u Iraku, Libiji, Siriji. Zbog interevencija zemalja članica Alijanse i eksperimenata u oblasti socijalno-političke mašinerije, uključujući vojna sredstva, ogromne teritorije ostale su bez bilo kakve državnosti i pretvorile se u utočište i rasadnik terorizma.

Ranije je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio da je sukob u Ukrajini mogao da bude izbegnut da je NATO poslušao upozorenja kako će širenje te alijanse na istok dovesti do veće nestabilnosti u regionu. On je dodao da će se odupreti pozivima da osudi Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu