Francuzi još vole Putina?

Francuzi imaju ozbiljno drugačiji stav prema vojnom sukobu u Ukrajini u odnosu na zemlje severne i istočne Evrope.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA/EFE/ YOAN VALAT
EPA/EFE/ YOAN VALAT

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

Po njihovom mišljenju, ruska specijalna operacija u Ukrajini bila je rezultat NATO provokacija, piše britanski Tajms.

Stav koji se može čuti u Francuskoj jeste da je predsednika Putina je isprovocirala Severnoatlantska alijansa predvođena SAD, kao i "poniženje" koje je Moskva doživela od 1990-ih, navodi se u članku pod nazivom "Zašto Putin još uvek ima prijatelje u Francuskoj?"

Tajms kao primer navodi reči bivšeg francuskog ministra spoljnih poslova Ibera Vedrina , soji za sukob okrivljuje "drske i arogantne" zapadne saveznike. Šefica Francuske akademije Elen Karen D`Enkos pak smatra da je trenutna situacija nastala zbog poniženja kojem su Rusi bili izloženi, jer nakon raspada Sovjetskog Saveza niko nije pomogao zemlji da se nosi sa ozbiljnim problema.

Prema rečima profesora Sorbone istoričara Andre Kaspija, NATO je ojačan Evropskom unijom, a američka industrija srećno zarađuje milijarde.

"Za Sjedinjene Države ovaj sukob u Evropi je postao veliki biznis", rekao je on.

Osim toga, u Francuskoj se formiralo zajedničko mišljenje da Putinu treba ponuditi dostojan izlaz iz trenutne situacije, uključujući i ustupke Kijeva. A Vašington , potpomognut Londonom, gura Evropu u opasnu konfrontaciju sa Moskvom , smatraju mnogi Francuzi, ističe autor.

Odluka doneta 2009. pod predsednikom Sarkozijem da se Francuska vrati u NATO nepopularna je kod levice i desnice, kao i kod većine intelektualaca. Mnogi visoko cene navodnu bliskost između naroda Francuske i Rusije, rezimira se u članku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu