Otkriveno gde je 900 vojnika izvučenih iz Azovstala; O njihovoj sudbini sve isplanirano

Posle oslobađanja Azovstalja i predaje vojnika, postavlja se pitanje njihove dalje sudbine.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP
Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

Više od 900 ukrajinskih vojnika koji su bili u mariupoljskoj opkoljenoj čeličani Azovstal poslato je u zatvoreničku koloniju na teritoriju pod ruskom kontrolom, saopštila je Moskva, a njihova je sudbina i dalje neizvesna, piše Gardijan.

Portparol spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je od 959 ukrajinskih vojnika, za koje je Rusija rekla da su se predali od utorka, 51 pripadnik lečen zbog povreda, a ostatak je poslat u bivšu zatvoreničku koloniju u gradu Olenivka na području Donjecke oblasti.

Zaharova je rekla novinarima da će svim ranjenim vojnicima iz Azovstala "biti pružena odgovarajuća medicinska pomoć'",

Ukrajina nije komentarisala najnovije ruske objave.

Rusko ministarstvo obrane u sredu je objavilo video snimke ukrajinskih boraca koji su bili na bolničkom lečenju u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom.

Video prikazuje muškarce umornog izgleda kako leže na krevetima na bolničkom odjelu, umotani u ćebad.

Neki snimateljima govore da se o njima brinu lekari koji su im dali lekove i promenili zavoje. Jedan čovek kaže da se Rusi prema njima ponašaju normalno i da nije izložen fizičkom ili psihičkom zlostavljanju.

O tome kako je izgledala poslednja bitka za Azovstal pročitajte OVDE.

Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP
Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ovo su evakuisani ukrajinski vojnici iz Azovstalja FOTO

U svom obraćanju naciji kasno u utorak, predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se "misija evakuacije" nastavlja uz pomoć "najuticajnijih međunarodnih posrednika"'.

Nijednom rečju pritom nije spomenuo predaju. Takođe nije jasno koliko ih je ostalo unutar postrojenja, iako su neki u utorak nagađali da ih je još najmanje 600.

Denis Pušulin, lider Donjecke republike, rekao je u sredu da se "zapovednici najviših činova" još uvek kriju u čeličani.

Dve strane nisu objavile praktično nikakve detalje sporazuma koji je doveo do predaje vojnika koji su nedeljama bili skriveni u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane.

Zamenik ukrajinskog ministra obrane rekao je u utorak da će vojnici biti razmenjeni za ruske zarobljenike, ali su brojni ruski zvaničnici u sredu ponovili izjave drugih zvaničnika da bi se vojnicima trebalo suditi. Pušilin je u sredu pozvao na "međunarodni sud" koji će odlučiti o sudbini vojnika.

"Što se tiče ratnih zločinaca, kao i nacionalista, o njihovoj sudbini, ako su položili oružje, trebaju da odluče sudovi", rekao je.

Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP
Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu