Obaveštajni podaci: Čistka u ruskoj vojsci?

London -- U najnovije izveštaju o ratu u Ukrajini britansko ministarstvo odbrane objavilo da je Rusija suspendovala nekoliko zapovednika zbog vojnih neuspeha.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

"General-pukovnik Sergej Kisel, koji je zapovedao elitnom 1. gardijskom tenkovskom armijom, suspendovan je zbog neuspeha u zauzimanju Harkiva. Viceadmiral Igor Osipov, koji je komandovao ruskom Crnomorskom flotom, takođe je verovatno suspendovan nakon potonuća krstarice Moskva u aprilu", navodi se.

Što se tiče načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, nije jasno da li je zadržao Putinovo poverenje, ali najverovatnije ostaje na svojoj dužnosti, prenosi Index i dodaje da britansko ministarstvo smatda i da će mnogi koji su uključeni u invaziju na Ukrajinu verovatno biti sve više ometani naporima da se izbegne lična krivica za ruske operativne zastoje.

"To će verovatno dodatno opteretiti ruski centralizirani model komandovanja i kontrole jer vojnici sve više nastoje da prebace ključne odluke svojim nadređenima. Rusiji će biti teško da vrati inicijativu pod ovim uslovima", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu