Glad – oružje? "Rusija to koristi"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zatražila je da svet složno odgovori na krizu gladi.

Izvor: B92, DPA
Podeli
EPA-EFE/SEAN GALLUP / POOL
EPA-EFE/SEAN GALLUP / POOL

Kriza preti zbog ruske blokade žitarica tokom rata u Ukrajini.

Berbokova je optužila Rusiju da glad koristi kao oružje.
"Veoma je važno da sada delujemo kao globalna zajednica, brzo, u dogovoru i konkretno", rekla je u sredu pred put u Njujork, gde će učestvovati na sastanku Ujedinjenih nacija o snadbevanju hranom.
Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je predstavnike oko 35 država, uključujući i one čije je stanovništvo najteže pogođeno.
Uništena polja, bombardovani putevi i blokirane luke razlog su zašto svetsko tržište ne može da se snabde hitno potrebnim žitaricama, rekla je Berbokova.

Cene pšenice, kukuruza i jestivog ulja su širom sveta eksplodirale zbog ruske agresije, a najviše ispaštaju najsiromašnije zemlje.
Pogođene su zemlje kojima je pomoć ionako preko potrebna zbog suša, klimatske krize i privrednih posledica pandemije.

"Rusija ne samo da cinično koristi krizu gladi na globalnom jugu. Moskva glad upotrebljava kao oružje kojim kupuje lojalnost", rekla je Berbokova. U borbi za očuvanje međunarodnog poretka koji Rusija brutalno uništava, dodala je, naše oružje su solidarnost i pomoć.
"Tako štitimo živote ljudi koje Rusija svesno ugrožava," rekla je.

Nemačka je članica radne grupe za rešavanje kriza, koju predvodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Sada su na dnevnom redu podrška Ukrajini i globalna humanitarna pomoć. Na duge staze, cilj je borba protiv klimatske krize, suša i pre svega rad na održivom razvoju najsiromašnijih delova sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu