Abazović kaže "da", Đukanović ipak protiv: "Nećemo hrliti"

Crnogorski predsednik Milo Đukanović poručio je danas u Prištini da je svestan značaja regionalne saradnje, ali da neće hrliti u inicijatvu "Otvoreni Balkan".

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Pročitajte još:


Abazović: "Zalažem se za 'Otvoreni Balkan'"

Na pitanje novinara zašto Crna Gora nije deo inicijative"Otvoreni Balkan" Đukanović je kazao da ne drže povez preko očiju i da neke stvari umeju da pročitaju i patricipiraju na pravi način.

"Vrlo smo svesni značaja regionalne saradnje, pre svega regionalne ekonomske saradnje, mislimo da tu leži potencijal koji će omogućiti da sve zemlje regiona postanu pogodnije za strane investicije. Ipak, to načelne opredeljenje ne znači da držimo povez preko očiju, i da neke stvari ne umemo da pročitamo i da percipiramo na pravi način. Mislim da na ovu temu imamo jaku dobru inicijativu Berlinskog procesa i neke druge, i kao što znate veliki broj zemalja regiona participiraju u toj inicijativi i mislimo da je ta inicijativa potpuno komplementarna sa našim putem ka članstvu u EU", istakao je Đukanović.

Đukanović dodaje da je inicijativa "Otvoreni Balkan" nastala u trenutku izvesne depresije u određenim zemljama regiona kada je izgledalo da je evropska integracija zemalja regiona nemoguća i da je, s nedavnim odlaskom kancelarke Nemačke, Berlinski proces na izdisaju.

"Ni jedna ni druga pretpostavka nisu tačne, mi mislimo da je ovaj geopolitički zaplet koji sada imamo otvorio novu šansu za dobru dinamiku evropskih integracija zemalja regiona. Crna Gore ostaje opredeljenja da ide ka EU", dodao je predsednik Crne Gore.

Đukanović je poručio da, umesto što se stalno kreiraju nove inicijative, treba da pokušamo da iskoristimo realan potencijal aktuelnih inicijativa.

"A ovde nije reč o bilo kojoj inicitaivi, već o inicijativi koja je lansirana iz Berlina, koju je prihvatila EU kao svoju, smatra da treba raditi na korišćenju njenih kapaciteta. Zato smo se u Crnoj Goril opredelili da ne hrlimo u inicijativu Otvoreni Balkan, nego da insistiramo na nastavku saradnje u okviru Berlinskog procesa", poručio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu