Đukanović stigao i rekao: Podržavam tzv. Kosovo

Priština -- Crna Gora podržava članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope, izjavio je danas u Prištini predsednik te zemlje Milo Đukanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Boris Pejović
EPA-EFE Boris Pejović

On je dodao i da zvanična Podgorica podržava dijalog sa Beogradom i pozvao Prištinu da pokaže interes za nastavak tog procesa.

Đukanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani odnose "dveju država" ocenio odličnim.

"Zahvalni smo na činjenici da se Kosovo kreće ka identičnim strateškim ciljevima kao i Crna Gora. Ovo je osnova za nas da podržavamo jedni druge da prevazidjemo izazove na tom putu. Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. U ovoj oblasti možemo pomoći jedni drugima", rekao je Đukanović.

On je rekao da zvanična Podgorica prati dešavanja vezana za dijalog Beograda i Prištine, podržavaju ga i veruju, kaže, da samo politički dijalog može da dovede do rešenja.

On je rekao da je važno da Priština u ovom procesu bude dosledna i da pokaže interes da za nastavak dijaloga.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Đukanović je rekao da podržava Berlinski proces u kojem čestvuju aktivno sve zemlje regiona.

„Smatramo da je Otvoreni Balkan potekao u trenutku depresije koja je zahvatila zemlje regiona i u trenutku kada su smatrale da su evropske integracije nemoguće. Mislim da je ovo što se dešava stvorilo dobar momenat za dalju integraciju. Nikome u Berlinu ne pada na pamet da blokira proces integracije“, tvrdi Đukanović, preneli su prištinski mediji.

Osmani je ocenila da bi priključenje Otvorenom Balkanu značlo još veći uticaj Rusije i kao važno navela da, kako kaže, "zajedno treba da se suprotstavimo ruskoj agresiji i njihovim satelitima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana".

ĐJukanović se pokazao kao važan saveznik. Narod ceni njegov doprinos priznavanju nezavisnosti Kosova i posvećenost borbi protiv zlonamernosti u našem regionu. Ovaj sastanak se održava u važnom trenutku na našem kontinentu, samim tim i na Zapadnom Balkanu. Neophodno je da stanemo rame uz rame protiv ruske agresije i ruskih satelita u regionu, kako bismo održali mir i stabilnost u našem regionu", rekla je Osmanijeva.

Sa Crnom Gorom, kazala je, delimo saradnju u nizu oblasti, a posebno turizmu.

„Ne smemo zaboraviti izuzetan doprinos koji je Crna Gora dala Kosovu 1999. godine, otvarajući put našim izbeglicama“, rekla je Osmanijeva, koja je od Crne Gore zatražila podršku za članstvo Kosova u Savetu Evrope i drugim organizacijama.

Istakla je pritom i nameru da se Priština što pre priključi i NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu