Patrijarh Porfirije dočekao poglavara MPC Stefana: "Braća smo i samo braća!" VIDEO

Patrijarh srpski Porfirije dočekao je večeras u Beogradu poglavara Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Patrijarh srpski Porfirije poželeo im je dobrodošlicu.

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Kako je najavljeno iz SPC, sutra će u hramu Sveti Sava u Beogradu biti održana liturgija za pomirenje arhiepiskopa Stefana i patrijarha srpskog Porfirija. Liturgiji će prisustvovati i svi arhijereji dveju crkava.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Srpska pravoslavna crkva je pre dva dana saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu