Prikupljen novac za malog Vukana: "Uspeli smo"

Sve je obradovala vest da je skupljen novac za lečenje Vukana Stoiljkovića i on je sa roditeljima jutros stigao u bolnicu u Budimpešti.

Izvor: EuroNews
Podeli

U tomgradu Vukan treba da primi najskuplji lek na svetu - Zolgensma, koji košta 2,5 miliona evra.

Radosna vest da su sredstva prikupljena objavljena je na fejsbuk stranici "Da i Vukan pobedi SMA".

"Dragi naši dobri ljudi, uspeli smo. Ne postoji trenutno reč koja može iskazati zadovoljstvo i sreću koju trenutno imamo. Voleli bismo kada bismo mogli sve da vas od srca zagrlimo. Hvala vam za sve što ste uradili za Vukana, za nas", navedeno je u objavi.

Roditelji dečaka zahvalili su se za sve organizovane bazare, skupove, predstave, žurke, za svaku donaciju, poslatu poruku.

"Hvala klinici Betesda na prilici koju je pružila Vukanu. Termin koji će mnogo značiti jer je vreme glavni neprijatelj, doneo nam je još veću nadu da će Vukan izvući maksimum iz lečenja. Hvala i svim drugim ljudima u Mađarskoj koji su nam pomagali od samog početka završavajući nam tamo sve da bi bilo spremno za naš dolazak", stoji u objavi.

Više na:

Ivana Stojiljković, Vukanova mama rekla je nedavno za Euronews Srbija da dečak ima zakazan prijem u bolnicu 18. maja. Vukan je rođen 6. avgusta 2021. godine. Trudnoća i porođaj su protekli uredno, na rođenju dobija ocenu 9. Zbog slabosti trbušnih mišića operisana mu je preponska kila kada je imao dva meseca. Do trećeg meseca života izgledao je kao sva druga zdrava deca tog uzrasta, međutim nakon toga Vukan postepeno prestaje da pomera nogice i počinje da se javlja generalizovana slabost mišića.

Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, roditelji su dobili dijagnozu koje su se pribojavali - spinalna spinalna mišićna atrofija tip 1 (SMA1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Vukan je sa šest meseci primio jedinu terapiju dostupnu u Srbiji, Spinrazu, zahvaljujući kojoj lakše guta hranu i diše, ali to nije dovoljno. Jedina nada za Vukanov život je genska terapija Zolgensma, koja je trenutno najskuplja u svetu i nedostižna je običnom čoveku. Zbog toga se krenulo u prikupljanje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu