Građani Srbije između straha od ruske odmazde i pritiska Zapada

Sve više se analizira stanje u srpskom društvu u odnosu na rat u Ukajini i odnosom sa Ruskom federacijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

"Srbijo, očekuj našu osvetu"; Tviter gori zbog snimka čoveka sa maskom koji preti: "Vi ste sledeća meta" VIDEO

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les ocenjuje da je osnovan strah građana Srbije od moguće odmazde Rusije u slučaju uvođenja sankcija toj zemlji, ali i netrpeljivost ka moćnim zemljama Zapada od kojih potiče pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji.

U izjavi za današnji "Blic", Les kaže da otuda ne čudi opadanje popularnosti EU i što je prvi put u istoriji nedvosmislena većina građana protiv ulaska u EU.

On kaže da same akcije EU već izazivaju nezadovoljstvo naroda prema njoj samoj.

"Većina građana Srbije bi radije ostala neutralna u sukobu koji uključuje njihova dva glavna strateška partnera. Nervozni su zbog moguće odmazde Rusije, bilo u vidu prekida snabdevanja gasom ili promenom njene pozicije prema Kosovu, s obzirom na novi interes Rusije za prekrajanje granica. Oni, takođe, ne cene moćne članice EU, poput Nemačke, koje koriste pitanje međunarodnog članstva Kosova kako bi izvršile pritisak na Srbiju da sankcioniše Rusiju", upozorava Les.

On ističe da se pred građane Srbije postavlja izbor između dve stvari, od kojih se ne zna koja je gora - ili da povlačenjem stranih investicija ostanu praznih novčanika ili da ne znaju kako će se i po kojim cenama grejati na zimu.

Profesor Timoti Les pretpostavlja da će ozlojedjenost dostići kriznu tačku ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluči da je pritisak prevelik da bi mogao da se izdrži, i popusti zahtevima EU.

"Ipak, ishod ove drame nije siguran. Druge države, uključujući Francusku i bliske susede Srbije, veruju da EU ne može sebi da priušti da otuđi Srbiju, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, i te države biće oprezne kako ne bi isprovocirale bilo kakve radikalne korake na severu Kosova. To postavlja ograničenje za jastrebove članice EU", poručuje Les.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu