Ko od kuće, a ko ide u školu? Postoji plan evakuacije

Tri gimnazije danas su prepodnevnu smenu počeli onlajn, a to su Osma beogradska gimnazija, Gimnazija patrijarh Pavle i Dvanaesta beogradska gimnazija.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Haos u Beogradu: Dojave o bombama u školama; "Ubijaće vas, mrzimo sebe, svi ste truli iznutra" FOTO

Svaka gimnazija na teritoriji Beograda, sa izuzetkom Gimnazije u Mladenovcu, u ponedeljak je dobila dojavu o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, kažu u Forumu beogradskih gimnazija.

“Ispostavilo se da su u svim školama koje su već pregledane, a to je većina, dojave bile lažne. Sada imamo ozbiljan problem koji može uticati na regularan završetak školske godine”, rekao je za Tanjug Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskig gimnazija.

On je naglasio, da kada je reč o merama, ne postoje mogućnosti da se primene neke posebne mere.

“Uzmite za primer aerodrom koji ima pojačane i mere i bezbednosne procedure, pa svaki put kada se dojavi vrši se ozbiljna provera, tako da smo mi nemoćni u takvoj situaciji. Jedino što možemo je da postupamo u skladu sa uputstvima koje dobijamo. Zanimljivo je da ne dobijamo neko uputstvo Ministarstva prosvete, nego su to sada interna uputstva koja važe za svaku školu, odnosno u zavisnosti od toga sta je direktor predvideo u takvim kriznim situacijama i koji su modeli evakuacije”, rekao je Markov.

On je ukazao da ih je korona naučila da rade onlajn, tako da je većina škola odmah prebačena na taj model nastave, i dodao da veruje da posebne nadoknade nastave neće biti.

"Ministarstvo prosvete je dalo preporuke da bi se izbegle nastavne subote. Da li će to biti saživamnje gradiva ili dodavanje časova tokom radnih dana prepušteno je školama da se sa Školskom upravom dogovore. Ministarstvo prosvete i Školska uprava nemaju rešenje za ovu situaciju. Rešenje se mora tražiti o bezbedonosnih službi koje traže rešenje i način da se sve ovo prevaziđe, inače ulazimo u kritičan period što se škola tiče. Podsetiću vas da se u junu održava završni ispit, pa se što pre mora naći rešenje da se ovo reši”, rekao je Markov.

Koliko traje evakuacija

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, dojave o bombama stigle su na čak 173 školske adrese. Još traju provere, pa je danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu onlajn nastava, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Iza nas su dva dana lažnih dojava o podmetnutim bombama u školama, tržnim centrima, na mostovima, i brojnim drugim objektima i ustanovama. Preteći mejlovi stizali su na stotine adresa. Kontradiverzione ekipe, kažu u MUP-u, proveravaju sve navode.

Gostujući u Dnenvniku RTS-a, Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete kaže da to nije prvi put, poslednje nedelje aprila u 23 srednje škole su stigle dojave o bombama, zatim u studentskim centima a u ponedeljak je bio nezabeležen slučaj.

Nakon provera koje su uradile kontradiverzione jedinice, u 100 posto pregledanim školama nije bilo bombi, deca su bezbedna, povećao se stepen opreznosti, napominje Pašić.

Škola pored propisanih oblasti obrazovanja realizuje i propise iz drugih oblasti javnih službi. Direktori kao odgovorna lica znaju proceduru, odlična je bila reakcija direktora i zaposlenih počevši od evakuacije i dalje komunikacije sa nadležnim institucijama, ukazao je pomoćnik ministra prosvete. Pašić kaže da postoji plan evakuacije, propisan aktom ustanove i zna se koje odeljenje, odnosno koje grupe sa kojom izlaze, gde se skupljaju u dvorištu. Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, deca se upućuju u neki bezbedni prostor, park u blizini, a pozivaju se i roditelji.

U 4.40 bilo je nekoliko različitih mejlova. Direktori su iskomunicirali ujutru sa zaposlenima, deca su sačekala ispred, kaže Pašić.

Provera studentskih domova

"Postoje ljudi koji su zaposleni u domovima, sve procedure regulisane su aktima MUP-a, kontradiverzioni pregled i procedura kada se dolazi, službenici sa opremom - od kvadrature objekta zavisi i vreme da se izvrši procena", objasnio je Pašić.

Studenti su na propisanoj distanci, koja može biti od same ustanove.

Odgovarajući na pitanje da li se zbog novonastale situacije nešto menja u sistemu bezbednosti škola, Pašić kaže da se to već radi, samo će se više podići pozornost.

Imamo u školi ustaljene procedure, šta rade tehnička lica, da li domar ujutru obilazi dvorište, naveo je primere.

Sigurno da su direktori podigli taj nivo, rekao je Pašić napominjući da se ne zna da li će biti prijava.

Nastava onlajn se nesmetano odvija, to je sad normalna situacija, kaže on.

Pohvalio je komunikaciju direktora u situaciji kada je jedna škola pregledana a druga nije u istoj opštini.

Vrsta psihološkog rata

Ne može se nešto generalizovati. Nadamo se da će ovo prestati. Tužilaštvo, BIA, MUP rade poslove iz svoje nadležnosti, upućeni smo jedni na druge. Svi se trude da bez panike ne dozvole da se dodatno nešto zakomplikuje, rekao je Pašić.

Stručnjaci ocenjuju da je ovo vrsta psihološkog rata.

Pašić kaže da je situacija veoma neprijatna. Bitno je da mi svojim primerom i ponašanjem, ko je u direktnom kontaktu sa učenicima i roditeljima, objasnimo situaciju, da se ukaže šta je to što je potencijalni problem. Naš narod će izaći još snažniji, rekao je Pašić.

Prema njegovim rečima, svako obavlja posao iz svoje nadležnosti.

Ovo je nešto nečuveno, deca ne smeju biti ničija politička meta, apelujemo da se okanu aktivnosti, kaže Pašić.

"Ovo je neprijatan događaj. Imali smo koronu, sada ovo, verujem da će nas ovo samo ojačati", zaključio je Pašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu