Bajden ide da ih uteši

Vašington -- Američki predsjednik Dž Bajden otputovaće u utorak u državu Njujork kako bi ijavio saučešće porodicama koje su žrtve oružanog napada tinejdžera.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Bajden će otputovati u Bafalo, gde je Pejton Gendron (18), beli Amerikanac, prema vlastima, izveo čin "rasno motivisanog nasilnog ekstremizma" kada je u subotu pucao iz poluatomatske puške u supermarketu u pretežno afroameričkoj četvrti. Pogodio je 13 ljudi, a ubio ih je deset.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je u ponedeljak da će Bajden pokušati da "uteši porodice desetoro ljudi čiji su životi besmisleno oduzeti u ovoj užasnoj pucnjavi", a planirano je i da se sastane sa policajcima i medicinskim osobljem koje je pružilo pomoć žrtvama.

Takođe će posetiti spomen obeležje, Tops Market gde se pucnjava dogodila, kako bi odao počast poginulima. Razgovaraće i sa lokalnim čelnicima i održati govor u obližnjem centru, objavila je Bela kuća.

Očekuje se da će Bajden osuditi rasno motivisano nasilje i pozvati na nove mere za borbu protiv njega. On je ranije poručio Amerikancima da se kandidovao za predsednika kako bi obnovio dušu Amerike, nakon što njegov prethodnik Donald Tramp nije osudio smrtonosne nerede belih supremacista u Čarlotsvilu u Virdžiniji.

Policija je u nedelju potvrdila da istražuje Gendronove objave na internetu koje uključuju manifest od 180 stranica. Veruje se da je autor tog manifesta Gendron i da je u njemu razrađena teorija zavere o velikoj zameni stanovništva čija je namera da se podsticanjem migracija od belaca napravi manjina u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu