"Nova vlada Francuske intenziviraće saradnju sa Srbijom"

Beograd -- Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da očekuje da će nova Vlada Francuske na čelu sa premijerkom, nastaviti da intenzivira saradnju sa Srbijom

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Saradnja će se jačati sa ciljem da se, kako je istakao, Srbija što pre pridruži Evropskoj uniji.

''Predsednik Emanuel Makron je izabrao ženu na čelu vlade što je prvi put posle 30 godina. Očekujem da će saradnja Srbije i Francuske biti nastavljena, da će se jačati i intenzivirati, a sve sa ciljem da se Srbija što pre pridruži Evropskoj uniji, posebno u ovim teškim vremenima'', rekao je Košar za Tanjug pre obraćanja na seminaru "Održivo upravljanje otpadom: od informacije do infrastrukture" na kojem su učestvovali predstavnici oko 40 gradova i opština u Srbiji.

Istakao je značaj podrške Francuske ekološkim projektima u Srbiji navodeći da su ekološki ciljevi deo kriterijuma ka približavanju EU i da sve zemlje kandidati treba da usvoje adekvatne norme i standarde u oblasti zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

''Srbija je u tom pogledu učinila značajan napredak jer je, između ostalog, usvojila i Zelenu agendu. Ovakve inicijative pokazuju koliko je Srbiji stalo do ekoloških ciljeva, ali i Francuskoj da pruži podršku'', kazao je ambasador.

Seminar je organizovan u okviru prvog izdanja konkursa o održivim gradovima "Ekoopština" koji organizuju Ambasada Francuske u Srbiji, uz podršku Instituta Veolia i kompanije Veolia.

Košar je naveo da projekat ''Ekoopština'' pokazuje snagu saradnje Srbije i Francuske, posebno u oblasti zaštite životne sredine na nivou lokalnih samouprava što je, kaže, važno i za podsticanje saradnje dve zemlje.

Dodao je da se projekat ''Ekoopština'' razvija uz podršku Francuske agencije za razvoj (AFT) i stručnjaka sa lokalnog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu