Tzv. Kosovo tvrdi: "Pravoslavne crkve su naše kulturno blago"; Srbija odgovorila

Ministar kulture Hajrulah Čeku kazao je da su pravoslavne crkve na Kosovu izuzetno kulturno blago svih građana Kosova.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/PredragLasica
Ilustracija: Shutterstock/PredragLasica

Ali, i čitavog čovečanstva. Dodao je i da ne postoji razlog zbog kojeg Kosovo ne može da bude članica Uneska. Istakao je da se renoviranje kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici vrši da bi ona služila zajednici, prenosi Gazeta ekspres.

"Ulažemo sve svoje kapacitete da sačuvamo naše kulturno nasleđe, stavljajući ga u službu socio-ekonomskog blagostanja zajednice. Dajemo sve od sebe da naše bogato kulturno nasleđe pretvorimo u platformu za komunikaciju i saradnju između različitih zajednica, izbegavajući jednodimenzionalna tumačenja. Uostalom, i međunarodne konvencije promovišu ovaj pristup, odnosno univerzalnost kulturnog nasleđa", kazao je on.

Kako je dodao, SPC je blago kulturnog nasleđa na Kosovu i čitavog čovečanstva.

"Imamo jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa i redovno se obavezujemo da pravoslavne crkve, sveštenstvo u tim hramovima i svi vernici neometano uživaju ova prava koja proizilaze iz zakonskog okvira. Kosovo je tokom godina učinilo mnogo na povećanju nivoa bezbednosti, restauracije i funkcionisanja pravoslavnih crkava", kazao je Čeku.

Restauracija kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici da bi služila zajednici

On je dodao da Kosovo, kao takvo, zaslužuje da bude član Uneska.

"Kosovu je mesto u Unesku. Ne postoji čak ni legitiman razlog zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Uneska. U pogledu kulturnog nasleđa, mi konsolidujemo institucionalne strukture i politike kako bismo bili tehnički što spremniji u trenutku podnošenja zahteva za članstvo. Sledeća prilika za prijavu je na Generalnoj konferenciji Uneska koja se održava u drugoj polovini 2023. godine", kazao je on.

Dodao je da se restauracija kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici vrši da bi služila zajednici, a ne radi istorijskog revizionizma ili rehabilitacije ličnosti.

"Predmetni spomenik je javno vlasništvo, ima velike estetske vrednosti i po tipologiji gradnje je jedan od prvih primera na Kosovu prelaska na modernu evropsku arhitekturu. Deo je kolektivnog sećanja žitelja Južne Mitrovice i odnedavno simbol građanskog otpora betoniranju. Izgrađena je 1930. godine i na Listi kulturnog nasleđa se pojavljuje kao „Kuća Džafera Deva“ iako je uglavnom korišćena u javne svrhe, uključujući i kao dom zdravlja. Zato ne kažem da po svaku cenu treba da zadrži ovo ime. Naziv spomenika je najneznačajniji pokazatelj u odnosu na javne funkcije i vrednosti koje ovaj objekat predstavlja za grad i njegove građane. Objekat je 2011. godine dobio status dobra kulturnog nasleđa pod zaštitom zakona. Stoga smo posvećeni da obezbedimo sve neophodne uslove za nastavak ovog procesa restauracije", kazao je ministar kulture.

Odgovor Srbije

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

Odgovarajući na Tviteru ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste DŽafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".

"Tačno je Hajrulah Čeku da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste DŽafera Deve i da su se UN i EU povukle iz njenog obnavljanja. Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji i imaju mnogo veze sa vama jer ste ih srušili više od 135, među kojima i one na UNESKO-voj listi", napisao je Petković.

Na tvrdnju Čekua da vlasti u Prištini imaju "jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa", Petković je podsetio na skrnavljenje pravoslavnih verskih objekata u pokrajini.

"Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine''?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. Da ne spominjem vraćanje zemljišta Visokim Dečanima", zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu