"Predaleko smo od dogovora"; razgovor o problemu tek nakon izbora

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocenio je danas da u ovom trenutku nije moguć nikakav novi dogovor o izmenama izbornog zakona BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/ALAA BADARNEH
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Dodao je i da razgovore o tom problemu treba nastaviti tek nakon izbora u oktobru.

"Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmena izbornog zakona jer je Centralna izborna komisija pre deset dana raspisala opšte izbore. A i predaleko smo od dogovora", rekao je Izetbegović za sarajevski portal Faktor.

On je rekao da su pregovori o izbornoj reformi koji su mesecima vođeni bez rezultata propali jer je, kako je naveo, rukovodstvo HDZ BiH imalo "preambiciozne planove" kada je reč o izmenama koje treba usvojiti.

On smatra da je rukovodstvo HDZ BiH imalo i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova koja se, kako je naveo, zasnivala na blokadama Federacije BiH, saradnji sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentarišući najavu da će tokom maja u Sarajevo doputovati neko od visokih zvaničnika EU i da bi tada moglo ponovo da bude otvoreno pitanje izborne reforme, Izetbegović je kazao da od toga nema ništa.

On je dodao da je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora pre oktobarskih izbora, prenosi Hina.

"Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti", naveo je Izetbegović.

On je rekao da će predmet razgovora sa zvaničnicima EU biti isključivo sprovođenje reformi i blokade na putu ka statusu kandidata. O izbornoj reformi, kako je kazao, pregovaraće se "čim se formira nova postizborna koalicija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu