Petković i Bisljimi na sastanku

Brisel -- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sataće se danas u 9:30 sati u Briselu sa specijalni predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Petrit Prenaj
EPA-EFE Petrit Prenaj

Iz EU je najavljeno da će se sa Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem danas nastaviti razgovor o registarskim tablicama, energetici i nestallima. U Briselu dodaju da od uspešnosti razgovora glavnih pregovrača zavisi i priprema dijaoga Begrada i Prištine na najvišem nivou kao i da se nadaju da bi do sastanka Vučića i Kurtija moglo da dođe već tokom maja.

”Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju puta napred po brojnim pitanjima i pripremi naredni sastanak Dijaloga na visokom nivou”, izjavio je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Nakon održanih bilateralni sastanaka Lačak sa delegacijama Beorada i Prištine popodne bi trebalo da se održi i trilateralni sastanak delegacija Beorada, Prištine i EU.

Na prethodnom sastanku, održanom krajem aprila, glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registrske tablice za vozila koja prelaze administrativnu liniju izmedju KiM i centralne Srbije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, tada je ocenila da se od glavnih pregovarča ”očekuje” o tom pitanju postignu dogovor na ”narednom sastanku”, pozvavši obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija na terenu.

Kada je reč o energetici, iz EU navode da se radi na dva energetska sporazuma, a da je usaglašavanje zajedničkog teksta sporazuma ”vrlo blizu”. Dodaje se da se stiglo ”blizu” i dogovoru o ”političkoj deklaraciji o nestalima”.

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština iz EU ponavljaju da se sve što je ranije dogovoreno mora primeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu