Razbio se najmoderniji borbeni avion na svetu, ali to nije sve

Najmoderniji borbeni avion na svetu razbio se o palubu broda. To je već treći incident u samo dva meseca.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE VINCENT JANNINK
EPA-EFE VINCENT JANNINK

Reč je o američkom borbenom avionu F-35C koji je trebalo da sleti na nosač aviona "USS Karl Vinson". Pilot se katapultirao, a na samom nosaču povređeno je još šest osoba.

F-35C je borbeni avion pete generacije, jedan od najmodernijih na svetu, a srušio se na palubu nosača aviona u Južnom kineskom moru, prenosi Jutarnji list CNN. Ističe se i da je u trenutku nesreće pilot obavljao rutinski let. Sigurno se katapultirao, nakon čega ga je iz mora izvukao vojni helikopter. Pilot je u stabilnom stanju.

Od šestoro povređenih na palubi, trojica su prebačena u bolnicu u Manili na Filipinima, a stanje im je takođe stabilno. Preostala trojica mornara primili su medicinsku pomoć na samom nosaču.

Sada se istražuje uzrok onoga što je u saopštenju nazvano "nesrećom tokom leta".

Spisak nesreća

Ovo je prva takva nesreća jednomotornog lovca F-35C, posebno dizajniranog za operacije sa nosača aviona.

F-35A, kojim upravljaju vazdušne snage, "konvencionalni" je borbeni avion koji poleće i sleće sa uobičajene uzletno-sletne staze, a F-35B je letelica sa mogućnostima vertikalnog sletanja i uzletanja s kratke uzletne staze. Sva tri tipa smatraju se najmodernijim borbenim avionima na svetu.

Raznim verzijama F-35 takođe se koriste američki saveznici i partneri, uključujući Japan, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Italiju, Norvešku, Holandiju i Izrael. Takođe, još neke zemlje, poput Danske, Švajcarske, Singapura, Poljske i Finske, kupuju F-35 ili već čekaju prve isporuke aviona.

Ali ono što je interesantno je da je nesreća u Južnom kineskom moru koja se dogodila u ponedeljak bila druga za model F-35, i to samo over godine.

Naime, 4. januara pilot južnokorejskog F-35 izveo je hitno sletanje u vojnoj bazi nakon što mu se stajni trap pokvario zbog elektroničkih problema, objavile su južnokorejske vazdušne snage.

Prethodnih godina, avioni F-35 su učestvovali u najmanje osam drugih incidenata, prema evidenciji koju vodi web stranica F-16.net. Na primer, prošlog novembra britanski F-35B koji je poletao s nosača aviona "HMS Kvin Elizabet" srušio se u Sredozemnom moru.

U maju 2020, pilot se katapultirao i kada se F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva srušio pri sletanju u bazu Eglin na Floridi.

U aprilu 2019. japanski F-35 srušio se u Tihi okean u blizini severnog Japana, pri čemu je poginuo pilot. Japanska vojska je za tu nesreću okrivila prostornu dezorijentaciju, odnosno "situaciju u kojoj pilot ne može tačno da oseti položaj, visinu ili kretanje aviona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu