Zarobljeni skijaši na žičarama, problemi sa letovima; Tri azijske države ostale bez struje FOTO

Vlasti i građani centralnoazijskih država Kazahstana, Uzbekistana i Kirgizije izvestili su danas o nestanku električne energije u većim gradovima.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/ EFE/DAREK DELMANOWICZ
EPA/ EFE/DAREK DELMANOWICZ

Uzrok nestanka struje je slučajno izazvan kvar, što je poremetilo funkcionisanje važnih infrastrukturnih objekata, objavile su državne vlasti.

U Kazahstanu su prijavljeni prekidi u snabdevanju elektičnom energijom u najvećem gradu Alma Ati i nekoliko većih gradova na jugu zemlje, u blizini granice sa Uzbekistanom i Kirgizijom, kao i u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu i Kirgistana Biškeku.

Portparol Ministarstva energetike Kirgistana rekao je za Frans pres da su prekidi izazvani poremećajem u regionalnoj energetskoj mreži, bez navođnja detalja.

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je međusobno povezana a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom, koju mogu da koriste da nadoknade neočekivane nestašice.

Mediji u Biškeku javljaju da su prekidi struje doveli do zaustavljanja rada pumpi, što utiče na snabdevanje vodom. Prošle jeseni više centralnoazijskih zemalja je imalo velike prekide struje, što ukazuje na zastarelu i međuzavisnu električnu mrežu u tom regionu.

Kako bi normalno funkcionisali, Međunarodni aerodom Manas u Biškeku prešao je na nezavisni izvor struje.

Nestanak struje je uticao i na saobraćaj u brojnim gradovima.

Žičara u skijalištu Amirsoj, u Uzbekistanu, bila je zaustavljena zbog nestanka struje, pa su službe morale da izvuku 20 skijaša.

Struje nema ni u prestonici Kirgistana, Biškeku, i drugom najvećem gradu te zemlje – Ošu. Prijavljeni su i problemi u snabdevanju vodom jer pumpe ne rade ako nema struje. Biškek je ostao i bez centralnog grejanja.

Uzbekistansko Ministarstvo energije navelo je u saopštenju da je incident povezan sa prekidom koji se dogodio na elektromreži u Kazahstanu.

Problemi su nastali u metrou u Taškentu, a aerodrom trenutno ne može da prima letove.

Prema navodima medija, međunarodni aerodrom Manas u Biškeku morao je da pribegne pomoćnom napajanju struje.

"Aerodrom radi, ali ne u punom kapacitetu", saopštila je uprava aerodroma, preneli su lokalni mediji, koji su dodali da aerodrom i dalje može da prima avione, ali da je prekinuta registracija za neke letova koji polaze iz glavnog grada Kirgistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu