Definitivno nije kraj kovida: Oglasila se SZO

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus ocenio je da su trenutni uslovi idealni da se pojavi još sojeva.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

On je danas izjavio da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj poslednji koji će se pojaviti u svetu i da je to kraj pandemije.

Međutim, Tedros Gebrejesus je dodao da je moguće da će ove godine doći do kraja akutne faze pandemije, gde kovid predstavlja globalnu zdravstvenu urgentnu pretnju, pod uslovom da se strategije i "pomagala" kao što su testovi i vakcine iskoriste na pravi način, preneo je Rojters.

Govoreći na otvaranju sastanka izvršnog tela, direktor SZO je skrenuo pažnju da je omikron otkriven pre skoro 10 nedelja, a da je zabeleženo od tada 80 miliona slučajeva u svetu, više nego što ih je bilo u 2020. godini.

"Uslovi su idealni da se pojavi još sojeva", dodao je on.

Tedros gebrejesus je istakao da možemo da okončamo kovid 19 kao globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju i da to možemo da uradimo ove godine, tako što ćemo ispuniti ciljeve poput cilja SZO da se vakciniše 70 odsto stanovništva svih zemalja do sredine ove godine, a naročito oni ljudi koji su u najvećem riziku od kovida 19 i da se poveća stopa testiranja i sekvenciranja kako bismo bliže pratili virus i njegove varijante u nastajanju, preneo je AP.

"Istina je da ćemo živeti sa kovidom 19 u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo pomogli u pripremi za buduće pandemije", rekao je direktor SZO.

"Ali učenje da živimo sa kovidom 19 ne može značiti da puštamo ovaj virus da slobodno cirkuliše. To ne može značiti da prihvatamo skoro 50.000 smrtnih slučajeva nedeljno od bolesti koja se može sprečiti i lečiti", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu