Fon der Lajen pozdravila dijalog novih premijera Severne Makedonije i Bugarske

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je danas dilajog novih premijeri Severne Makedonije i Bugarske.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA/EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL
EPA/EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Pročitajte još:

Abazovića napali demonstranti, branila ga policija; "Nudim tri rešenja" VIDEO

NATO unapređuje albansku vazdušnu bazu iz komunističkog doba

Kako je saopštila vlada u Skoplju, fon der Lajen je pozdravila dijalog koji se tiče rešavanja spornih pitanja između dve zemlje i o jačanju saradnje Skoplja i Sofije.

Kako se navodi Ursula fon der Lajen je to rekla u telefonskom razgovoru sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, u kojem zu zajedno ocenili da je poseta bugarskog premijera Kirila Petkova Skoplju "potizivan korak u prevazilaženju razlika" i "pozdravili fokus na projekte kojji su važni za budućnost".

Šefica EK je istakla da Brisel snažno podržava taj proces i da su ona lično i cela Komisija spremni da pomognu kako bi se što brže održala prva međuvladima konferecija sa Severnom Makedonijom.

Prema saopštenju vlade u Skoplju, Kovačevski je "još jednom potvrdio makedonske pozicije o makedonskom jeziku i identitetu" u pregovorima sa Sofijom i obavestio Ursulu fon der Lajen da evropske integracije ostaju jedan od vrhunskih prioriteta nove vlade.

Dodaje se da su se novi premijer Severne Makedonije Kovačevski i predsednica EK dogovorili da se veoma brzo sastanu u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu