"SAD su dale zeleno svetlo – odobreno je"

Američka administracija dala je odobrenje baltičkim zemljama da isporučuju Ukrajini protivtenkovske i protivavionske sisteme američke proizvodnje.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Guiseppe Amoruso
Ilustracija: Shutterstock/Guiseppe Amoruso

A Vašington planira da pošalje Kijevu i pet vojno-transportnih helikoptera Mi-17, piše list "Vol strit džurnal".

Naime, Estoniji, Litvaniji i Letoniji bilo je potrebno zvanično odobrenje Sjedinjenih Američkih Država kao proizvođača i dobavljača oružja da izvezu sisteme "džavelin" i "stinger".

"SAD su dale zeleno svetlo baltičkim državama-članicama NATO-a da pošalju oružje američke proizvodnje u Ukrajinu... Odluka će omogućiti Estoniji, Letoniji i Litvaniji da pošalju protivtenkovske sisteme 'džavelin' i PVO sisteme 'stinger' ukrajinskim snagama", navodi se u tekstu, preneo je "Sputnjik".

Kako je precizirano, američka administracija je obavestila Kongres o nameri da isporuči Ukrajini pet helikopera Mi-17 ruske proizvodnje koji su prvobitno bili namenjeni za vojsku u Avganistanu i koji su remontovani u Ukrajini.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da se ojna pomoć Zapada tumači u Ukrajini kao blanko dozvola za vojnu operaciju u Donbasu. Ona je podsetila da je u poslednjih nekoliko meseci Vašington isporučio Ukrajini 30 protivtenkovskih raketnih sistema "džavelin" i 180 raketa za njih. Osim toga, po medijskim podacima, SAD se spremaju da pošalju Ukrajini oružje u vrednosti od 20 miliona dolara.

Podsetimo, zamenik ministra odbrane Džejms Hipi potvrdio je u sredu da je Velika Britanija isporučila Ukrajini nekoliko hiljada lakih protivtenkovskih raketa. Prethodno je ministar odbrane Ben Volas rekao da će London poslati Ukrajini ovo naoružanje za potrebe "samoodbrane".

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu