Menja se Ustav – sazvan referendum; moguće je da predsednik ostane na vlasti do 2035. godine

Beloruski predsednik sazvao je za idući mesec referendum o ustavnim amandmanima.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Fedor Selivanov
Ilustracija: Shutterstock/Fedor Selivanov

On bi mogao da mu dozvoli da dalje učvrsti svoju vladavinu i ostane na vlasti do 2035. godine.

Predsednik Aleksandar Lukašenko koji je na vlasti od 1994. danas je zakazao referendum za 27. februar.

Amandmanima se ponovo uvode ograničenja na predsedničke mandate koji su ukinuti za vreme Lukašenkove vladavine, dozvoljavajući predsedniku samo dva petogodišnja mandata. Međutim restrikcije stupaju na snagu tek kada novoizabrani predsednik preuzme dužnost, što daje Lukašenku šansu da se kandiduje za još dva predsednička mandata kada mu sadašnji istekne 2025. godine.

Amandmani takođe daju znatna ovlašćenja novoj Svebeloruskoj narodnoj Skupštini, telu koje nominalno predstavlja širok dijapazon beloruskog društva ali se u prošlosti sastojao u velikoj meri od državnih zvaničnika i pristalica.

Predlog revizije ustava navodi da će zakon o tome kako se biraju delegati skupštine biti kasnije usvojen.

Skupština bi delovala kao paralelna struktura pored parlamenta, koja bi imala široka ovlašćenja za odobravanje spoljne, bezbednosne i ekonomske politike. Takođe bi mogla da predlaže promene Ustava, nacrte zakona i bira članove Centralne izborne komisije te sudije najviših sudova.

Prema predloženim amandmanima, sadašnji predsednik bi automatski postao delegat Skupštine od 1.200 mesta i mogao bi njome predsedavati, ako ga izaberu drugi delegati.

Belorusija je bila pogođena višemesečnim masovnim protestima posle izbora u avgustu 2020. kada je Lukašenko osvojio šesti uzastopni predsedniški mandat. Opozicija i zapad su osudile te izbore kao prevaru. On je brutalno suzbio demonstracije, kada je uhapšeno više od 35.000 ljudi, hiljade je policija tukla a mnogi su primorani da traže utočište u inostranstvu.

Predložene izmene ustava izrađene su za vreme tih previranja.

Amandmani takođe ukidaju odredbe o beloruskoj "neutralnosti" i "nenuklearnom statusu". Lukašenko je ponudio da primi rusko nuklearno oružje ako NATO pomeri američke atomske bombe iz Nemačke u istočnu Evropu, u najnovijem u nizu koraka namenjenih učvršćivanju veza sa Moskvom.

Svjetlana Tihanovska koja se kandidovala protiv Lukašenka 2020. i zatim pobegla u izgnanstvo rekla je za AP da će pristalice opozicije označiti sve opcije na glasačkim listićima da ne bi bili validni. Za odobrenje amandmana potrebna je podrška od 50 odsto onih koji su glasali i 50 odsto izašlih birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu