"Unmik nepokolebljiv u podršci dijalogu"

Nova šefica Umnika Karoline Ziadeh iz Libana stigla je na Kosovo kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara UN.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/Predrag Lasica
Shutterstock/Predrag Lasica

Pročitajte još:

"Sud u Hagu nije normalan"

Objavili: Bajden sankcioniše svakog političara koji poziva na stvaranje Velike Albanije

Ona je poručila da će Unmik ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja.

"Radujem se angažovanju sa kosovskim vlastima i civilnim društvom, kao i sa našim međunarodnim partnerima na Kosovu i u regionu. Pod mojim rukovodstvom, Unmik će nastaviti svoju posvećenost da podrži institucije i ljude na Kosovu u realizaciji mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje ljudskih prava, izgradnju poverenja među zajednicama i osnaživanje nosilaca pozitivnih promena, uključujući žene i mlade. Unmik će ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja", rekla je Ziadeh.

Kako je saopšteno iz Unmika, Ziadeh je od 2017. godine bila direktorkaa Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i pitanja kulture u Ministarstvu spoljnih poslova i iseljenika Libana, ima blizu 30 godina iskustva u međunarodnoj diplomatiji uz veliko znanje o UN, budući da je vodila državne delegacije Libana u UN o ljudskim pravima, agendi o ženama, miru i bezbednosti i migracijama.

Bivša zamenica stalnog predstavnika Libana u UN u Njujorku (2006-2017), Ziadeh je službovala u ambasadama Libana u Ujedinjenom Kraljevstvu (2004-2006), u Belgiji i Evropskoj uniji (1994-1999), kao i pri stalnoj Misija Libana u Beču i ambasadama u Austriji, Hrvatskoj i Slovačkoj (1999-2002).

Diplomirala je i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu i diplomirala je međunarodne odnose na Univerzitetu "Libre de Brisel" i Diplomatskoj akademiji u Beču. Tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Ziadeh je na mestu sefa Unmik zamenila Zahira Tanina kome je, kako se navodi, generalni sekretar UN zahvalan na njegovim predanim naporima za unapređenje mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, kao i na njegovom efikasnom vođenju misije.

Da podsetimo, Liban, iz koga Ziadeh dolazi, jedna je od zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu