Komšić napao Republiku Srpsku: "Genocidna tvorevina"; stigla i reakcija: "Neznanje i drskost"

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, dao je ratno-huškačku izjavu za crnogorsku "Pobjedu".

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Uprkos tome što Komšić navodi kako njegova zemlja teži tome da "sačuva mir", on otvorenno građane poziva na sukob, prenose "Novosti".

"Snage su, barem kada je reč o BiH, izjednačene. Primarni zadatak države mora biti zaštita građana BiH koji žive pod vrstom fašističke okupacije. I ovom prilikom bih pozvao NATO trupe da izađu pre svega u povratnička mesta u entitetu RS, gde Dodikove falange prete klanjem i ubijanjem civila. Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami poduzimamo mere zaštite građana u tim delovima BiH", izjavio je Komšić.

Prema navodima medija, on je takođe širio lažne vesti o "fašističkim porukama" na proslavi Dana Republike Srpske.

"Tokom obeležavanja neustavnog dana Republike Srpske, čuli smo jedino fašističke poruke utemeljene na teoriji i praksi krvi i tla; fašističko orgijanje i zveckanje oružjem praćeno prisustvom ne samo presuđenih ratnih zločinaca poput Vinka Pandurevića, nego i onih koji se spremaju da počine nove zločine", tvrdi Komšić.

Između redova, dodao je kako je Republika Srpska "genocidna tvorevina".

"Saglasan sam i poštujem presude međunarodnih sudova. U tim presudama jasno piše da su institucije entiteta Republika Srpska, njihova vojska i policija počinile genocid. U tom smislu, verujem da nema potrebe da s tim u vezi namećemo lažne dileme. Tim pre što svi znamo da "nastanak" entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne sile koja je uključivala i sve strahote opisana, a dosta toga i nije u presudama međunarodnih sudova", izjavio je Komšić.

Komentarišući aktuelnu "krizu" u BiH i mogućnost stvaranja građanske republike, Komšić je naveo da postoje da samo dva rešenja. Jedan je, kako kaže povlačenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske za koje navodi da su direktni udari na BiH, a

"Jedan simbolizuje mir i podrazumeva da Dodik povuče zaključke Narodne skupštine RS, kojima se podriva ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te da hitno zaustavi eskalaciju šovinističkog divljanja u entitetu RS, koju inspiriše i podstiče lično on. Drugi put je put provođenja zaključaka Narodne skupštine RS, koji podrazumevaju udar na Oružane snage BiH i druge sigurnosne agencije, uključujući i pravosuđe. U tom kontekstu su Oružane snage BiH najvažnije. Taj put je put u neminovni sukob", govori Komšić.

Pored toga što je u intervjuu za "Pobjedu" Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom", Komšić se osvrnuo na nedavnu ceremoniju povodom Dana Republike koju je okarakterisao kao "početak genocidnog pohoda" organizovanog od strane "ruskih marioneta".

"U tradiciji ruskog ekspanzionizma skoro da ne postoji slučaj da Rusija svojim marionetama daje finansijsku podršku. Reč je obično o logističkoj podršci, koja nije isključena, pa otuda i pokušaji formiranja tzv. humanitarnih centara. Ponašanje Kine je zagonetno, ali prisustvo kineske delegacije na "svečanosti" u danu kada Dodikov režim proslavlja početak genocidnog pohoda protiv države i građana BiH blago rečeno nije dobar signal", dodao je Komšić u pokušaju da obeležavanje Dana Republike predstavi u negativnom kontekstu, prenose mediji.

Kako se dalje navodi, u nastavku iznosi niz lažnih optužbi protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, a o stradanjima koje je srpski narod pretrpeo tokom poslednjeg otadžbinskog rata izneo je omalovažavaju, govorio je gotovo omalovažavajuće,

"Istorijski gledano, stvari se ne menjaju od podrške partizanima, koja je stigla tek nakon što su antifašisti slomili četnike, sve do NATO bombardovanja položaja Vojske RS 1995. godine. Zbog te NATO intervencije u entitetu RS i danas se nariče", izjavio je Komšić.

Stigla i reakcija: "Nazivati Srbe fašistima je odraz drskosti"

Politikolog Vojislav Savić, Komšićeve izjave objašnjava time kako on već neko vreme gubi na kredibilitetu i relevantnosti.

"Za Željka Komšića se već neko vreme može bez mnogo ustezanja reći da je izgubio kredibilitet i status relevantnog političara, a ovakvim jezikom i vokabularom samo dodatno produbljuje dno na kojem se nalazi", rekao je Savić za "Novosti".

Dodao je i to da je Željko Komšić svestan da u politici može opstati samo ukoliko bude služio Bošnjacima i njihovim interesima.

"Svestan je toga da mu je jedini način da opstane u političkom životu to što služi Bošnjacima kao instrument majorizacije u Federaciji BiH i van tog konteksta nema nikakvu drugu upotrebnu vrednost niti ideologiju, a naročito kada se uzme u obzir potpuni slom kvazi-građanske ideje koji se desio u poslednjih nekoliko godina, kada je ta sarajevska podvala u potpunosti razobličena", dodaje Savić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Komšić odlučio Srbe nazivati fašistima, baš danas kada se navršava 80 punih godina od stradanja srspkog stanovništva u crkvi u Drakseniću, Savić je prokomentarisao da to ne samo da je odraz neznanja nego i drskosti.

"Nazivati Srbe fašistima je ne samo odraz flagrantnog neznanja, nego i stvar nepatvorene drskosti", izjavio je on.

Pored toga, istakao je da se na način razmišljanja ne može uticati, ali da se mora raditi na osiguravanju što šire autonomije za Srbe i Republiku Srpsku.

"Međutim, na takav način razmišljanja se ne može preterano uticati, sve što možemo da uradimo je da osiguramo što širu autonomiju za Srbe i Republiku Srpsku, kako bi se takvim mračnim umovima onemogućilo da na bilo koji način utiču na naš način života. Svaka druga farsa o zajedništvu i nekakvom suživotu je apsurdna, i na to treba zaboraviti", zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu