Isplivao tajni dokument američkih službi: Rusi spremaju napad? FOTO

Napetosti između Moskve, Kijeva i Vašingtona zbog spekulacija da ruski predsednik Vladimir Putin priprema invaziju na Ukrajinu ne smiruju se.

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Rusija u januaru napada Ukrajinu? "Već su spremili vojsku"

A sad su američke obaveštajne službe objavile svoja saznanja o ruskim planovima za ofanzivu koja bi bila izvršena na više frontova, sa do 175.000 vojnika – i to možda već početkom sledeće godine, prenosi hrvatski "Indeks".

Obaveštajni dokument s kartom moguće invazije, naslovljen "Potencijal za 175.000 ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva", dobio je i objavio Vašington post, a za njega je dobio potvrdu i od američkih funkcionera.

Naravno, već je neko vreme poznato da je Rusija nagomilala snage uz granicu s Ukrajinom, bilo onu "staru" granicu, uz istočnu ukrajinsku pokrajinu Donbas, koju već sedam godina, najvećim delom, pod kontrolom drže ruski separatisti, ili onu "novu" koja je nastala ruskom okupacijom i naknadnom aneksijom poluoatrva Krim.

Putin govori o "crvenoj liniji" za Rusiju

Prema proceni ukrajinske vojske, 94.000 ruskih vojnika su uz ukrajinsku granicu, što verovatno nije dovoljno za uspešnu invaziju, ali moglo bi biti temelj za pripremu invazije u vrlo kratkom roku.

U isto vreme Moskva zahteva od Vašingtona garanciju da Ukrajina neće pristupiti NATO-u i da će se savez suzdržati od određenih vojnih aktivnosti na ukrajinskoj teritoriji i oko nje koje Kremlj smatra pretnjom. Putin je tako prošle nedelje poručio da i Rusija ima svoju "crvenu liniju", odnosno da će biti prisiljena delovati ako NATO, predvođen SAD, u Ukrajini postavi projektile koji bi navodno mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta, iako NATO nije uopšte najavio takav potez.

Putin je rekao da su pretnja za Rusiju i vežbe s američkim nuklearnim bombarderima koji lete iznad Crnog mora, kao i američki sistemi protivraketne odbrane u Poljskoj i Rumuniji.

"Trebaju nam precizna pravna pokrića jer naše zapadne kolege nisu poštovale svoje odgovarajuće usmene obaveze", rekao je ruski predsednik i dodao da "svi znaju da su dane usmene garancije o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno".

"Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih grupa bataljona s procenjenih 175.000 ljudi"

Vašington, koji je zapretio "ozbiljnim posljedicama" u slučaju ruske invazije, nada se da će smiriti tenzije i postići nekakav dogovor s Moskvom na virtuelnom sastanku Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je zakazan za utorak. I sam Bajden je već javno upozorio Putina da ne preduzima vojnu intervenciju u Ukrajini i najavio nove inicijative kako bi se zaštitila ta istočnoevropska zemlja, a sastanak ministara inostranih poslova NATO-a u Rigi u Latviji prošle nedelje očito je bio jedna od tih inicijativa.

"Ruski planovi predviđaju vojnu ofanzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmerom snaga dvostruko većim od onoga što smo videli prošlog proleća tokom ruskih vanrednih (vojnih) vežbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih grupa bataljona s procenjenih 175.000 ljudi, zajedno s oklopom, artiljerijom i opremom", otkrio je funkcioner administracije za Vašington post, govoreći pod uslovom anonimnosti kako bi mogao izneti osetljive informacije.

Neklasifikovani dokument američke obaveštajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih grupa na ratištu, zajedno s "novopristiglim" tenkovima i artiljerijom, navodi se u dokumentu.

Ukrajinci procenjuju trenutne ruske snage oko granice na 94.000, Amerikanci na 70.000

Zanimljivo je da američki obaveštajni dokument navodi manji broj ruskih vojnika od procene njihovih ukrajinskih kolega. Prema američkoj proceni, taj broj je trenutno oko 70.000, ali Amerikanci u isto vreme upozoravaju opsežno kretanje taktičkih grupa bataljona do i od granice "kako bi se prikrile namere i stvorila neizvesnost".

Američka analiza planova Rusije delom se temelji na satelitskim snimcima koje "pokazuju novopridošle jedinice na različitim lokacijama duž ukrajinske granice tokom prošlog meseca", rekao je funkcioner.

Ova obaveštajna saznanja svojevrsna su potvrda tvrdnje američkog državnog serketara Entonija Blinkena od prošle nedelje da Vašington ima "dokaze da je Rusija napravila planove za značajne agresivne poteze protiv Ukrajine".

“Ne znamo je li predsednik Putin doneo odluku o invaziji. Znamo da on stvara kapacitete za to u kratkom roku ako tako odluči”, dodao je Blinken novinarima tokom poseta Evropi: "Moramo se pripremiti za sve nepredviđene situacije."

Američki državni sekretar ipak je upozorio i Ukrajince da ostanu suzdržani jer "ruska metoda je pravdati se provokacijom za nešto što su sve vreme planirali učiniti”.

U slučaju agresije važno je da je Blinken zapretio "ozbiljnim posledicama", a glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg "visokom cenom" i "teškim ekonomskim, financijskim i političkim sankcijama za Rusiju". Pri tome ni Stoltenberg ni Blinken, odnosno Bajden nisu spomenuli nikakvu vojnu intervenciju kao mogući odgovor.

Amerikanci objavili i satelitske snimke koji pokazuju ruska pojačanja uz granicu

Neklasifikovani dokument američke obaveštajne službe do kojeg je došao list, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih grupa na bojištu, zajedno s "novopristiglim" tenkovima i artiljerijom, navodi se u dokumentu.

Dok ukrajinske procene govore da Rusija ima otprilike 94.000 vojnika u blizini granice, američka karta navodi broj na 70.000, ali predviđa porast na čak 175.000 i opisuje opsežno kretanje taktičkih grupa bataljona do i od granice "kako bi se prikrile namere i stvorila neizvesnost.”

Američka analiza ruskih planova delom se temelji na satelitskim snimcima koje "pokazuju novopridošle jedinice na različitim lokacijama duž ukrajinske granice tokom prošlog meseca", rekao je funkcioner.

Rusi odbacuju optužbe i insistiraju da Ukrajina nikad ne uđe u NATO

Putin je, očekivano, već ranije odbacio američka upozorenja kao glasine i rekao da Rusija nikome ne preti te da ima pravo razmeštati vojsku na svojoj teritoriji. A portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova otišla je još dalje i, nakon članka koji je Vašington post objavio, optužila SAD da "sprovodi specijalnu operaciju kako bi pogoršao situaciju u vezi Ukrajine, a odgovornost prebacuje na Rusiju".

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov prošle je nedelje ponovio Putinova upozorenja o američkoj vojnoj opremi i aktivnostima u blizini ruskih granica i upozorio da se za Evropu "vraća scenario iz noćne more vojne konfrontacije." I on je na evropskoj sigurnosnoj konferenciji u Švedskoj izneo ideju o novom evropskom sigurnosnom paktu kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a dalje na istok.

S druge strane, Kijev izražava svoju želju za priključivanjem NATO-u i Evropskoj uniji još od 2014, kad je u talasu velikih protesta svrgnut korumpirani proruski predsednik Viktor Janukovič, a Moskva odgovorila aneksijom Krima i podrškom ruskim separatistima na istoku zemlje, koju Rusija negira, dok aneksiju opravdava kao legitimnu, iako je međunarodna zajednica ne priznaje. Nije posebna enigma zašto Ukrajina želi članstvo u savezu koji bi mu garantovao zajedničku odbranu u slučaju agresije daleko većeg i vojno snažnijeg suseda s istoka.

Međutim, portaprolka Bele kuće Džen Psaki već je odbacila ideju da će Bajden dati garanciju Putinu da Ukrajina neće ući u NATO.

"Zemlje članice NATO-a odlučuju ko je član NATO-a, a ne Rusija. Tako je proces uvek funkcionisao i kako će se odvijati. Mislim da je važno zapamtiti odakle dolazi provokativna akcija. To nisu Sjedinjene Države. To nije Ukrajina", rekla je Džen Psaki novinarima prošle nedelje.

Rusi pokrenuli mobilizaciju, Ukrajinci misle da su već uvežbali invaziju

Lukašenko: Niko u Rusiji ne planira da napadne Ukrajinu

Optužbe zapadnih zemalja o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu su neosnovane, rekao je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Potreban im je izgovor da napadnu Rusiju. Zbog toga koriste ovu etiketu, iako niko u Rusiji ne planira da napadne Ukrajinu. Rusija može jasno da vidi šta se dešava u Ukrajini. A ovi razvoji, kao i planovi koje tamo imaju NATO i Amerikanci su neprihvatljivi ne samo za Rusiju već i za nas, jer smo tu blizu", rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

Beloruski predsednik veruje da će se "mnogo toga promeniti do kraja meseca".

"Uskoro ćete videti mnoge stvari. Videćemo ishod za region koji se prostire od Crnog do Baltičkog mora, doći ćemo do nekog rešenja", rekao je Lukašenko, prenosi agencija Tas.

Osim gomilanja snaga uz ukrajinsku granicu, posebno je zabrinjavajuće što je Rusija ranije ove godine pokrenula i mobilizaciju rezervista. Ruski funkcioneri pak opravdavaju taj potez kao nužnu meru za pomoć u modernizaciji ruskih oružanih snaga. Ali, funkcioner iz Bajdenove administracije izrazio je zabrinutost zbog "iznenadnog i brzog programa za uspostavu spremne pričuve ugovornih rezervista", koji bi, prema procenama, dodao 100.000 vojnika na otprilike 70.000 koji su sada raspoređeni uz granice.

Obaveštajni dokument takođe sugeriše da ruske snage možda ostavljaju opremu u objektima za obuku kako bi omogućile brzi početak napada na Ukrajinu.

"Oprema može biti ostavljena na različitim poligonima za obuku kako bi se omogućila brza, konačna priprema (za invaziju)", dodaje se u dokumentu.

Ukrajinska vojno-obaveštajna služba je, podsetimo, prošlog meseca objavila vlastitu kartu s procenom ruskih planova za invaziju. Prema ukrajinskoj proceni, jedan od pravaca napada bio bi čak i iz Belorusije, čiji je predsednik Aleksandar Lukašenko bliski saveznik Putina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle je nedelje optužio Moskvu da planira, i to već te nedelje, da organizuje državni udar u Kijevu. Do tog pokušaja puča, barem zasad, ipak nije došlo.

A anonimni funkcioner ukrajinske vlade izjavio je za Vašington Post da su ruske vojne vežbe sprovedene ranije ove godine u blizini ukrajinskih granica ustvari bile uvežbavanje invazije.

"Ruske trupe su razradile pitanja stvaranja udarnih grupa u blizini granica naše države, mera mobilizacije, logističke podrške grupama i prebacivanja značajnih vojnih kontingenata, uključujući i vazdušnim putem", iz Rusije na granicu s Ukrajinom, rekao je ovaj funkcioner.

Ruski mediji i botovi vode propagandnu kampanju protiv Ukrajine i NATO-a

“U prošlih mesec dana, naše informacije ukazuju na to da su ruski posrednici za vršenje uticaja (na internetu) i mediji počeli povećavati sadržaj koji ocrnjuje Ukrajinu i NATO, delimično kako bi krivicu za potencijalnu rusku vojnu eskalaciju preneli na Ukrajinu”, rekao je pak američki funkcioner i naglasio da i sama ruska vlada vodi propagandnu kampanju protiv Kijeva.

“Nedavne informacije takođe ukazuju na to da su ruski funkcioneri predložili prilagodbu ruskih informativnih operacija protiv Ukrajine kako bi naglasili narativ da je ukrajinske čelnike instalirao Zapad, da gaje mržnju prema 'ruskom svetu' i da deluju protiv interesa ukrajinskog naroda", dodao je.

Cilj nije toliko ukrajinska teritorija koliko kapitulacija Kijeva

Američki i ukrajinski funkcioneri i vojni analitičari veruju da bi cilj ruske invazije, koja bi krenula s više frontova, bio ne toliko ukrajinska teritorija, već kapitulacija Kijeva, što bi Ukrajince i NATO nateralo na sigurnosne garancije o poštovanju takozvane ruske zone uticaja, odnosno neširenju NATO-a na istok.

Putin je prošle nedelje rekao i da vežbe s američkim nuklearnim bombarderima koji lete iznad Crnog mora predstavljaju pretnju Moskvi, zajedno s američkim sistemima protivraketne odbrane u Poljskoj i Rumuniji. Takođe je izrazio zabrinutost zbog NATO-a koji raspoređuje rakete na ukrajinskoj teritoriji koje bi mogle imati vreme leta do Moskve od sedam do 10 minuta, iako takvi planovi nisu objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu