Od "vunderkinda" do najmlađeg političkog penzionera u istoriji. Kako?

Austrija se zaljuljala s najavom Sebastijana Kurca da se povlači iz politike.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Pročitajte i:

"Bila mi je čast" VIDEO/FOTO

Sebastijan Kurc dobio sina, sada otkrio i ime

Tamo je implodirao ceo jedan sistem, ocenjuje nemačka televizija ZDF. Puknuo je "sistem Kurc", kako to nazivaju Austrijanci, sistem vladanja u kom je 35-godišnji političar rukovodio svime, od državnih do stranačkih finansija, očekujući da ima moć nad medijima, kao i nad pravosuđem.

Ali, Austrija nije Mađarska, piše "Falter", liberalna demokratija ima institucije i one rade svoj posao, iako je Kurc učinio sve da ih izbaci iz koloseka.

Pošto su istražitelji 6. listopada pretražili ured kancelara, stranačke prostorije i Ministarstvo financija u protukorupcijskoj istrazi, Kurc je prije nekoliko tjedana podnio ostavku na mjesto kancelara i povukao se u parlament. Računalo se da i dalje vuče sve konce, kao predsjednik Austrijske narodne stranke (OVP), i čeka priliku za povratak. No, austrijski parlament izglasao je 18. novembra da se Kurcu oduzme zastupnički imunitet, radi nastavka istrage o korupciji, počele su se gomilaju glasine da istraga ima još, podrška u stranci krenula je nizbrdo, a za njom i rejting.

Najveća austrijska stranka modelirana je po volji 35-godišnjeg političara: Kurc je za predsednika OVP-a izabran u maju 2017 pošto je stranka prihvatila njegov ultimatum da mu daju otvorene ruke da sam bira saradnike i sam formira izbornu listu. Kurc je tako uskrsnuo posustali OVP, koji se te godine s 31,47 odsto glasova ponovno izborio za mesto najjače stranke u Austriji, posle socijaldemokrata (26,86 odsto). Na izborima 2019. Kurc je s OVP-om napravio još bolji rezultat, 37,46 odsto, pojačavši prednost pred tradicionalnim rivalima.

Kurc je u četvrtak iznenadnu ostavku obrazložio rođenjem sina. Kad su ga novinari pitali kuda sada, odgovorio je da ide po sina i partnerku koji izlaze iz bolnice, ali svi komentarišu da su u pozadini ozbiljne optužbe za korupciju. Nekoliko sati posle njega ostavku je najavio kancelar Aleksander Šalenberg za kog se smatralo da samo čuva kancelarsku fotelju Kurcu kada odluči da se vrati u vladu. Zatim je potpuno povlačenje iz politike objavio ministar finansija Gerno Blumel, takođe obuhvaćen istragom protiv Kurca, a austrijski mediji očekuju i ostavke ministarke poljoprivrede Elizabet Kostinger, ministarke integracija Suzan Rab i ministarke ekonomije Margaret Šrambok.

"Ko će uopšte ostati u OVP-u", pita se bečki "Der Standard". Svi pripadaju najužem krugu Kurcovih saradnika.

Šta se stavlja na teret Kurcu?

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kurc se tereti da je uoči dolaska na čelo OVP-a finansirao stranačkim novcem reklame u besplatnom tabloidu "Osterih" koji je objavljivao ankete javnog mnenja koje su favorizovale Kurca i pripremile teren za njegovo osvajanje vlasti u stranci i državi. Osim toga, istražuje se da je navodno lagao pred parlamentarnim odborom u "aferi Ibica", a kruže glasine da ga čeka još ozbiljnih istraga. Podrška u stranci mu je oslabila, OVP u anketama je padao: oproštaj od politike ustvari je logičan korak za nekadašnje čudo od deteta, piše nemački Špigel.

Što sada planira Sebastijan Kurc?

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U oproštajnoj izjavi rekao je da se želi da se posveti novim profesionalnim izazovima: nagađa se o kontaktima u SAD-u, spominju se imena milijardu dolara vrednog IT tajkuna i još jednog preduzetnika povezanog sa politikom.

Ko posle odlaska Kurca i njegovih saradnika uopšte ima moć u konzervativnom OVP-u? Guverneri, šefovi austrijskih pokrajina: u šest od njih devet OVP je na čelu vlade. Kurc im se zamerio jer kad je osvojio vlast u stranci, smanjio je njihov uticaj i sebi dao većinu vlasti. Dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer će biće novi kancelar i verovatno i novi predsednik stranke. Predložila ga je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner, bivša ministarka unutrašnjih poslova i ključna osoba u strukturama OVP-a. Novi izbori predviđeni su tek za kraj 2023. godine, a prema anketama u ovom trenutku nikome ne odgovaraju.

"Kurc je fenomen: 2. decembra završena je jedinstvena politička karijera u posleratnoj evropskoj istoriji", piše dopisnik Špigela iz
Beča.

Niko još nije tako mlad imao tako strahovit uspon: sa 24 godine postao je državni funkcioner za integracije, pa ministar spojnih poslova,
predsednik stranke, sa 31. godinom kancelar - najmlađi u istoriji na toj funkciji. Ceo svet pisao je o bečkom političkom vunderkindu. I
sada će ući u istoriji kao najmlađi politički penzioner.

Kurcova partnerka Suzan Tier rodila je prošle subote malog Konstantina, koji nosi mamino prezime jer par nije venčan. Porođaj je
nadmašio sve što sam do sada doživeo, kaže Kurc, pa i izborne pobede. Na prvu ostavku na mesto kancelara naterali su ga Zeleni, koalicijski
partneri u vladi, piše Špigel. I u njegovoj je stranci raslo nezadovoljstvo, ali niko se nije usudio otvoreno da ga pozove na povlačenje. Kurc je aktivirao poslanički mandat i nastavio da vodi stranku. Cilj mu je bio da se vrati na mjesto kancelara. Umesto toga, dao je ostavku.

"Osećao sam se progonjenim, rekao je u četvrtak novinarima.

Postupak za korupciju mogao bi da se oduži godinama, kaže, ali optužbe će se jednom pokazati lažnima.

"Veselim se tom danu", rekao je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu