Širi se novi soj, širi se i strah

Irska vlada je objavila nova stroga ograničenja u sektoru ugostiteljstva i u vezi s okupljanjima kako bi smanjila stopu zaražavanja koronavirusom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Zvaničnici su upozorili da će novi soj omikron verovatno povećati pritisak na zdravstvenu službu.

"Rizici povezani sa ulaskom u božićni period bez nekih ograničenja jednostavno bi bili preveliki“, saopštio je premijer Majkl Martin u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

I Švajcarska je najavila da od ponedeljka uvodi strože mere protiv kovida 19, dok se njena vlada bori da obuzda porast broja novozaraženih koronavirusom i dolazak varijante omikron u zemlju.

Država će proširiti uslove za nošenje maski i izraditi sertifikat koji dokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od virusa, saopštila je vlada.

Proizvođači vakcina protiv kovida 19 trebalo bi da se pripreme za verovatnoću da će morati da prilagode svoje proizvode radi zaštite od varijante omikron, izjavio je danas portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer.

Govoreći na brifingu u Ženevi, on je rekao da Zdravstvena agencija UN još proučava prenosivost i ozbiljnost nove varijante, koja je otkrivena na jugu Afrike, navodi Rojters.

U Sloveniji karantin

Svi koji su bili u visokorizičnom kontaktu sa osobama potencijalno zaraženim omikron sojem koronavirusa u Sloveniji će morati da budu u kućnom karantinu.

Pravilo koje je danas usvojila vlada odnosi se na vakcinisane, ali i na one koji su već preležali koronavirus.

Visokorizičnim kontaktom smatra se osoba kod koje je potvrđen omikron soj ili osoba koja je u prethodnih 14 dana boravila u nekoj od afričkih zemalja gde je ova varijanta rasprostranjena, kao što su Južnoafrička Republika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Esvatini, prenosi STA.

Putnici iz ovih zemalja po dolasku u Sloveniju moraće da urade tri PCR testa tokom obaveznog desetodnevnog karantina. Slovenačka vlada takođe je danas proširila listu vakcina koje koristi vakcinom kovaksin, koju proizvodi indijska kompanija Barat bioteh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu