London šokirao svet odlukom: "Uvreda za diplomatiju" VIDEO

Još jedan stranac baviće se Zapadnim Balkanom.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Shutterstock/ DELBO ANDREA
Shutterstock/ DELBO ANDREA

Od juče i London ima svog izaslanika koga je imenovao premijer Velike Britanije Boris Džonson.

To je ser Stjuart Pič, koji je upravo podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO. Ranije je služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Za Srbiju je jedino važno šta za nas znači dolazak Piča i ko je u stvari ovaj čovek. Britanac, general, načelnik, ali još ponešto.

Profesor geopolitike Srđan Perišić ističe da je zanimljivo što je Pič bio angažovan na Kosovu 2000. godine kao komandant vazduhoplovih snaga NATO-a.

"Takođe ono što naši mediji nisu objavili, baš on je jedno vreme bio i šef vojne obaveštajne službe i kasnije zamenik direktora svih obaveštajnih službi u Velikoj Britaniji. Postavljamo pitanje, kako jedan vojnik jedan obaveštajac, čak jedno vreme i šef vojnog komiteta NATO-a će se baviti pitanjima otvorenog društva", rekao je Perišić za TV Prva.

Činjenica da će se ser Stuart Pič baviti mirom i stablizacijom odnosa na prostoru Zapadnog Balkana ni u Londonu nije jasna.

Novinar Siniša Ljepojević iz Londona kaže da je u političkim krugovima ova odluka izazvala čuđenje.

"Imenovanje specijalnog izaslanika na neki je način i uvreda za britansku diplomatiju, jer Britanija ima diplomatsku mrežu u tom delu sveta i sad se najednom imenuje specijalni izaslanik", kazao je on.

Ali Britanija izgleda to ne radi u svoje ime, već u tuđe.

"Amerikancima je neophodna podrška, oni nikad neće da idu sami", zaključuje Ljepojević.

Politička analitičarka Jelena Vukoičić kaže da je ono što rade Amerikanci, Englezi i Nemci usaglašena politka koju oni već decenijama vode na ovom prostoru.

"Ono što je takođe njihov cilje, svih zajedno, i SAD i Nemačke i Britanije i nekih drugih zemalja EU jeste da u potpunosti istisnu kolko god je to moguće Rusiju i Kinu", ocenjuje ona.

Iako Britanija naizgled deluje kao bitan faktor, dovedena je na Balkan kao jezičak na vagi, kako bi prevladao uticaj onih sila kojima je ovaj prostor bitan.

Ljepojević tvrdi da Britanija ulazi u igru na Balkanu kao treći igrač.

"Tamo su već Amerikanci, EU, a i Britanija ima ambicije da bude presudna u delovima sveta gde se angažuje", napominje on.

Svi sagovornici TV Prva su se saglasili da i ovog puta pitanje broj jedan ostaje Kosovo, a zatim i Bosna i Hercegovina. Još jednom američki interes, ovog puta prerušen u Veliku Britaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu