"Umesto da pita mene, dogovorio se s Vučićem"

Predsednik Albanije Iljir Meta izjavio je da se albanski premijer Edi Rama nije sa njim konsultovao o učešću Albanije u inicijativi "Otvoreni Balkan".

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kako je naveo, umesto s njim, dogovorio se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi ABC Njuz.

Meta je ponovio da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije sveobuhvatna i da je "stvorila mnogo debata i kontradikcija, zaobilazeći Kosovo i stavljajući ga pod pritisak da ne želi saradnju".

"Moja poseta Kosovu je bila planirana i dok sam bio tamo nisam mogao da ne iznesem svoje mišljenje o ovoj inicijativi. Reč je o inicijativi koja je za veoma kratko vreme tri puta menjala naziv. To je stvorilo mnoge debate i kontradikcije, posebno sa kosovskim liderima. Ona nije sveobuhvatna i ne može da biude trajne saradnje", rekao je Meta i dodao da se Rama nije konsultovao sa njim oko učešća u inicijativi "Otvoreni Balkan", već sa predsednikom Srbije.

Albanski predsednik je naveo da je spoljna politika te zemlje uvek bila stabilna i da "imala je na umu pitanje Kosova".

"Na prvom mestu moramo da imamo zajedničku koordinaciju. Vršimo pritisak na Kosovo da oni ne žele saradnju, ne znam koliko to služi Albaniji ili Kosovu, žao mi je zbog ovog pitanja. Ne preuzimam inicijative u spoljnoj politici bez konsultacija sa drugim faktorima", zaključio je Meta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu