Stefanović: "Ne smemo da zaboravimo" FOTO

Povodom Dana vojnih veterana, koji se obeležava sutra, u Domu garde u Topčideru održana je svečana akademija.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Na njoj prisutnima su se obratili potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović, i u ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića generalni sekretar predsednika Srbije Suzana Paunović.

Stefanović je istakao da Srbija ne sme da zaboravi svoje vojnike i heroje, stare ratnike koji su vojevali da bi naša deca znala kakvi su veterani branili, gradili i očuvali našu zemlju.

"Moramo brinuti o veteranima koji su sa nama i srećni smo i ponosni što su među nama i što možemo da im kažemo hvala za sve što su učinili za nas", rekao je Stefanović i dodao je da je naš vojnik uvek bio i sada je hrabar kao lav, izdržljiv kao čelik .

Naveo je da osećamo poštovanje prema njima jer su branili našu otadžbinu i da će Ministarstrvo odbrane i Vojska Srbije jačati kapacitete za poboljšanje položaja vojnih veterana.

"Da nikada ne ratujemo ali i da nikada ne zaboravimo šta su naši veterani učinili za nas", naglasio je on.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Suzana Paunović je čestitajući veteranima praznik u ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije istakla da je Dan vojnih veterana jedan od najvećih vojnih praznika, dan ratnika, ustanika, ljudi koji nikada nisu pristali ni na poraz ni na predaju.

"I danas je pred nama isti zadatak, kao što je bio pre više od jednog veka, da čuvamo zavet predaka i razvijamo prave vrednosti na kojima je naša država nastala i na kojima je opstala", naglasila je ona.

Istakla je da je Srbija u svojoj dugoj i bogatoj istoriji prolazila kroz razne periode, menjala se i jačala i da je zajedno sa njom jačala i njena vojska.

"Ona je danas, to možemo reći sa ponosom, pravo ogledalo kako se tradicija može uklopiti u savremene tokove života a da se ne izgubi suština. A suština je u ljubavi prema otadžbini, ponosu na ono ko smo, odakle smo i nepokornosti koja je našem narodu uvek svojstvena", naglasila je Paunović.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Svečanoj akademiji je osim drugih visokih zvanica prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Stefanović je uručio plakete šefu Lučke kapetanije Beograd Milanu Nikoliću i sekretaru Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda Darku Glavašu.

Na Svečanoj akademiji evocirane su uspomene na velike bitke kao što su bitka na Kadinjači, Vukovarska, NATO agresija na našu zemlju 1999. na velike heroje Mišića, Tepića.

Dan vojnih veterana slavi se u znak sećanja na 4. decembar 1912, godine kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu