Boris Tadić priznao - Rio Tinto dobar za Srbiju: "Pregovori počeli još u vreme Vlade Zorana Đinđića"

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić priznao je da su prvi pregovori sa Rio Tintom počeli još u vreme Vlade Zorana Đinđića.

Izvor: Danas
Podeli
 EPA/KOCA SULEJMANOVIC
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Vučić pokazao dokumente – šta je prethodna vlast potpisala sa Rio Tintom VIDEO/FOTO

Rekao je i da, on kao što je i tada podržavao i danas podržava ovaj projekat, jer je on dobar za Srbuju.

"Dakle, Rio Tinto je došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlade, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve. Naravno da taj projekat istraživanja nismo prekidali ni tokom našeg mandata, jer ima ogroman potencijal za razvoj Srbije i bilo je u interesu Srbije da se istraživanje završi i da onda procenjujemo spram rezultata tog istraživanja opravdanost daljih koraka. To, naravno, podrazumeva da nam profit nije bio iznad zaštite životne sredine i zdravlja građana", objašnjava Tadić za Danas.

On je dodao da nisu prekidali pošto taj projekat ima ogroman potencijal.

"Taj projekat ima ogroman potencijal za razvoj Srbije i bilo je i tada u interesu Srbije da se istraživanje završi", dodao je on.

Na pitanje kolika bi šteta bila dolaskom Rio Tinta, Tadić je istakao da bi se znalo kolika je korist, a kolika šteta trebalo bi da imamo prvo završene apsolutno sve relevantne studije, a ne da informacije o tome dobijamo iz protesta i parola.

"Takve studije još nisu sve završene, a Rio Tinto nije završio još ni fazu istraživanja, tako da je neodgovorno da se o tome bilo ko definitivno izjašnjava u ovom trenutku. Zaštita životne sredine je isuviše ozbiljna tema da bi se koristila za političke manipulacije i populizam", objašnjava Tadić.

On podseća da je upravo bivša vlast prva počela ozbiljno da se bavi pitanjem zaštite životne sredine.

"Đilasa danas optužuju za njegove reči od pre nekoliko godina o eksploataciji jadarita. A sve što je tada rekao je istina i ne smemo da ćutimo povlačeći se pred populizmom. U politici se uvek vodim istinom i uverenjima, a ne time šta je u datom trenutku popularno reći. A ako je danas i ovoj fazi opravdano protestovati protiv Rio Tinta bez konačnih procena o štetnom uticaju na životnu sredinu, pa onda bi po toj logici trebalo odmah zatvoriti i sve aktivne rudnike i fabrike koje takođe u manjoj ili većoj meri štete životnoj sredini. Međutim, takav ekstremizam bi bio potpuno ekonomski neodrživ, a siromaštvo bi se mnogo više odrazilo na kvalitet života naših građana, a u krajnjem i na životnu sredinu“, navodi Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu