Šef SZO zabrinut: "Razumem sve zemlje"

Prvi čovek SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je zabrinutost zato što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron soja koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zašto je SZO "digao" uzbunu zbog omikrona?

Kako kaže, mere nisu neophodne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

"Dobro razumem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvek ne razumemo u potpunosti. Ali podjednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

Omikron varijanta koronavirusa je prvi put prijavljena na jugu Afrike pre nedelju dana, što je izazvalo globalnu uzbunu i dovelo do zabrana putovanja.

Pored toga, vest o širenju novog soja virusa je istakla u prvi plan nesrazmeru između masovnih kampanja za vakcinaciju u bogatim zemljama i na sporadičnu vakcinaciju u zemljama u razvoju.

Prvi čovek SZO pozvao je 194 zemlje članice da se drže "racionalnih, proporcionalnih" mera.

"Još imamo više pitanja nego odgovora", poručio je Tedros Gebrejesus povodom ozbiljnosti omikron soja i efikasnosti vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu