Doživotna kazna za robovlasnika i ratnog zločinca

Bivši pripadnik Islamske države Taha Al-J. osuđen je danas u nemačkom sudu za genocid i ratni zločin zbog smrti petogodišnje devojčice iz plemena Jazidi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/By Valery Sidelnykov
Shutterstock/By Valery Sidelnykov

Pročitajte još:

Trostruki samoubilački napad u režiji ISIS

Kartum: Suzavcem na demonstrante, policija zaposela centar grada

Al-J je kupio kao robinju, da bi je zatim okovao u lance i pustio da umre na vrelom suncu.

Regionalni sud u Frankfurtu osudio je Taha Al-J. iračkog državljanina čije puno prezime nije objavljeno zbog poštovanja pravila privatnosti, na doživotni zatvor i naložio mu da plati majci devojčice 50.000 evra (57.000 dolara), preneo je AP.

Nemačka novinska agencija DPA citirala je predsedavajućeg sudiju Kristofa Kolera, koji je rekao da je to prva presuda za genocid u svetu zbog uloge nekog pojednica u sistematskom progonu jezidske manjine od strane ID.

Advokati optuženog su negirali optužbe protiv svog klijenta, a njegova supruga Nemica osuđena je prošlog meseca na 10 godina zatvora zbog smrti devojčice.

Majka devojčice, koja je preživela zatočeništvo, svedočila je na oba suđenja i učestvovala je kao strana u tužbi.

"Možemo samo da se nadamo da će ovaj slučaj biti prekretnica za sve druge slučajeve. Ovo bi trebalo da bude početak, a ne kraj", rekla je za AP Zemfira Dlovani, advokatica i članica nemačkog Centralnog saveta Jazida, napominjući da je na hiljade jezidskih žena porobljeno i maltretirano od strane pripadnika Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu