Oglasio se Lončar o omikron soju

Beograd -- Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao da se ne iznose u javnost preuranjene informacije o novom, omikron soju koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto Tanjug/Ministarstvo zdarvlja/ALEKSANDAR ANGELOVSKI
Foto Tanjug/Ministarstvo zdarvlja/ALEKSANDAR ANGELOVSKI

On je rekao da ćemo za desetak dana imati nove informacije.

"Dvadeset meseci traje sve ovo. Korona nam je pokazala da ni one sojeve koji su bili poznati nismo u potpunosti savladali. Ne zalećimo se sa informacijama o novim sojevima", rekao je Lončar RTS-u.

"Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod PCR testa, da li ga on detektuje i da li soj probija imunitet koji se do sada dobijao vakcinacijom", istakao je Lončar. On je dodao da kakav god da je soj virusa, moramo da uradimo šta je do nas da sprečimo da soj dođe u tom obimu da naruši zdravlje, život i zdravstveni sistem.

Lončar je razgovarao sa šefom tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Datom Sidartom, od kojeg je dobio pohvale za imunizaciju u Srbiji.

"Koncentrišimo se na stvari koje nas čekaju, da se ne vraćamo unazad. Pohvaljen je naš sistem za prijavu neželjenih efekata, da je transparentan i da treba više da ga eksploatišemo – da kažemo kakvi su rezultati, da građani znaju da nemaju bojazan da vakcine izazivaju neke neželjene efekte o kojima se priča", rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu