Lekari traže: Još duže trajanje propusnica

Članovi kriznog štaba će na sutrašnjoj sednici tražiti da kovid propusnice važe od 18 sati.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Omikron soj već se proširio Evropom, a zbog predstojećih praznika i potencijalnog dolaska ljudi iz inostranstva, tražiće se uvođenje oštrijih epidemioloških mera.

"Epidemiološka situacija trenutno jeste mirnija, ali moramo da budemo oprezni, jer sve može da se preko noći pokvari zbog širenja mutiranog soja koji već bukti u Evropi. Zato će se na sutrašnjoj sednici razmatrati mere koje će sprečiti da nam broj zaraženih ponovo skoči na više hiljada. Pre svega, predlog je da školski raspust počne dve nedelje ranije, odnosno da krene od 20. decembra. Takođe, drugi predlog je da kovid propusnice važe 24 sata ili bar od 18 sati, ali i da se prošire na sve ostale objekte, među kojima su teretane, bioskopi, frizerski saloni... Tražićemo i zabranu novogodišnjih koncerata, ali i karantin za sve one koji tokom praznika doputuju u Srbiju. Ideja je da se pooštre mere i na skijalištima, pa da ski-pas možete da kupite samo uz kovid propusnice", navodi izvor Novosti.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je već istakao da nikako ne smemo ignorisati pojavu novog soja iz Južne Afrike.

"Novi virus je otkriven 11. novembra i veoma brzo je zaveden kao vrlo zabrinjavajuća varijanta korone. Mi ćemo pratiti situaciju, ali trenutno nema razloga za paniku. Jasno je da će nadzor prema ugroženim zemljama morati da se pojača", rekao je dr Kon.

Što se tiče putnika iz inostranstva, Kon dalje objašnjava: "Insistiraćemo na tome da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas. To znači da moraju da idu u karantin bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije jeste samo vakcinacija, čak i ako nema potpuno delovanje na neke sojeve. Ali moramo da shvatimo da je vakcinacija zaštita i sebe i drugih, da je to zaštita svoje zemlje, patriotski čin. To posebno moraju da shvate mladi, koji još nisu u dovoljnoj meri vakcinisani".

Takođe jedna od glavnih tačaka dnevnog reda na sednici kriznog štaba biće i da li raspust treba da počne ranije, od 20. decembra, za šta se zalaže medicinski deo kriznog štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu