"Svima nam mora biti jasno, ne postoji čovek na kugli zemaljskoj koji se neće zaraziti"

Infektolog Kliničko-bolničkog centra Split Ivo Ivić kaže da ne postoji čovek na planeti Zemlji koji se neće zaraziti koronavirusom.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE FRANCK ROBICHON
EPA-EFE FRANCK ROBICHON

Govoreći o najnovijoj varijanti omikron, Ivić kaže da je moguć i loš i dobar scenario, a da će tek realni život pokazati pravo stanje stvari.

"Stvarnu težinu nemoguće je proceniti. Bilo koja mutacija kad se pojavi, može da znači i lakši i teži oblik bolesti i prenosivosti, ali to se ne može proceniti dok virus ne počne da cirkuliše. Nito unapred ne može da kazžei što to znači", rekao je Ivić.

Bude li u pitanju jednako teška klinička slika kao što je slučaj kod onih zaraženih varijantom delta, to će biti neugodno, kaže infektolog.

"A ako ne bude, za šta ima naznaka i što najavljuju iz Afrike, onda to ne mora da znači katastrofu. Svima nam mora biti jasno da će virus ostati u populaciji, da ne postoji čovek na kugli zemaljskoj koji se neće zaraziti. Jedino je pitanje hoće li infekcija biti takva da ste se vakcinisali pa amortizovali sudar, ublažili prvi susret s virusom, ili ste nevakcinisani pa se izlažete riziku da bolest bude teška i da imate posledice ceo život, pa čak i umrete", rekao je Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu