Evropa u "epicentru" pandemije; SZO: "Uvesti obaveznu vakcinaciju"

Ženeva -- Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu pozvao je Evropske zemlje da razmotre obaveznu vakcinaciju.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE AHMED JALIL
EPA-EFE AHMED JALIL

Rob Batler je rekao za "Skaj njuz" da je "vreme da se razgovor vodi i iz perspektive pojedinca i iz perspektive zajednice. To je zdrava debata."

SZO je, podsetimo, još početkom novembra saopštila da je Evropa postala epicentar širenja koronavirusa, a projekcije o dodatnih 500.000 smrtnih slučajeva pomerene su na 700.000. Projekcija SZO je da će ukupan broj smrtnih slučajeva od kovida 19 na evropskom tlu do marta 2022. stići i do dva miliona.

Međutim, bivši direktor Odeljenja SZO za zdravlje majki, dece i adolescenata, Entoni Kostelo, savetovao je vladama da pažljivo krenu sa obavezom vakcinacije iz straha da će "odbiti mnoge ljude koji nemaju poverenja u vladu i vakcine".

Umesto prisile i sveobuhvatnih karantina, on se zalagao za mere poput nošenja maski i rada od kuće.

Širom Evrope, samo 57 odsto ljudi je u potpunosti vakcinisano, prema statistikama koje pruža veb-sajt "Aur vorld in dejta".

Prošlog petka, austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će vakcinacija biti obavezna za sve stanovnike, osim onih koji imaju pravo na medicinsko izuzeće od 1. februara 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 431 idi na stranu