BiH: Podignuta optužnica protiv ministra bezbednosti Cikotića

Sarajevo -- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv ministra bezbednosti Selma Cikotića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53

Tužilaštvo ga tereti za zlopotrebu položaja i ovlašćenja, odnosno za favorizovanje hrvatske firme "Scout" pri kupovini rashodovanog oružja i vojne opreme u periodu kada je bio na funkciji ministra odbrane BiH.

Podizanje optužnice protiv Cikotića potvrdio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić i dodao da je ona prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Grubišić nije iznosio detalje optužnice. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2019. podnela krivičnu prijavu protiv Cikotića, zbog sumnje da je oštetio državni budžet za iznos veći od 6.2 miliona konvertibilnih maraka (24.8 miliona kuna), i to tako što je bez pribavljanja potrebnih saglasnosti Predsedništva BiH od 2006. do 2010. godine potpisivao ugovore sa firmom "Scout" o prodaji naoružanja, vojne opreme i municije proglašenih viškovima još dok su u BiH postojale posebne entitetske vojske.

Cikotić je kadar Stranke demokratske akcije, penzionisan je general tzv. "Armije BiH", a hrvatska udruženja koja okupljaju porodice nestalih i zarobljenih civila i pripadnika HVO-a smatraju ga odgovornim za ratne zločine koje je "Armija BiH" počinila na području Bugojna, prenela je Hina, uz napomenu da Cikotić za to nikada nije optužen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu