Hrvatski stručnjak: "Srpski MiG-ovi su nebo i zemlja naspram naših 'rafala'"

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap je gostujući u emisiji HRT-a "Otvoreno" govorio o kupovini aviona "rafal".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Istakao je da se još ne zna šta piše u ugovoru, ali je izrazio verovanje da će se o tome saznati.

On smatra da se Amerikanci neće naljutiti zato što Hrvatska nije kupila avione F-16.

"Bio sam za to da se nabavi 'F-16 barak' s obzirom na to da znam kakve su njegove mogućnosti i karakteristike. Prvi konkurs je bio izuzetno transparentan, možda i previše transparentan jer se u svakom trenutku znalo sve. Postoji javna nabava, zna se koliki je proračun, odnosno koliko možemo da izdvojimo novca i koje su karakteristike, što je definisala struka, a ne javnost. Skupile su se 'pametne glave' u Ministarstvu odbrane i rekle da treba to i to, te su politika i struka odlučili", rekao je Akrap.

Na pitanje da li se "rafalima" menja ravnoteža snaga na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi, Akrap je rekao kako to povećava manevarske i strateške sposobnosti Hrvatske.

"Kad govorite o području Zapadnog Balkana s kojim graničimo, tu su primetne dve različite strategije. Hrvatska oprema oružane snage ne zato da bi odgovorila na nekoga i ne reaguje na naoružavanje neke druge strane. Mi se opremamo da nastavimo tradiciju iz Domovinskog rata, da budemo savestan, odgovoran i ozbiljan partner i saveznik", istakao je Akrap.

"To što Srbija kupuje i reaguje na nas, to je njihov problem. Rafale kupujemo za sebe kao odgovorna članica EU i NATO", naveo je on.

Akrap ističe kako su MIG-ovi 29 koje je nabavila Srbija u poređenju sa "rafalima" koje Hrvati kupuju "nebo i zemlja u korist 'rafala'".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu